Televiziunea națională din Polonia, aproape de lichidarea oficială

O hotărâre extrem de importantă a Tribunalului din Varșovia a confirmat că televiziunea de stat din Polonia, TVP (Telewizja Polska), se află în stare de lichidare, validând astfel eforturile de reformă ale noului guvern polonez, conform publicației Notes from Poland.

Această decizie a fost primită cu entuziasm de către ministrul culturii, Bartłomiej Sienkiewicz, și marchează un pas semnificativ în preluarea controlului asupra mass-mediei publice de către administrația actuală, înlocuind influența fostului partid de guvernământ, Lege și Justiție (PiS).

Pe 27 decembrie, Sienkiewicz a anunțat hotărât că TVP, împreună cu Polskie Radio și Agenția Poloneză de Presă (PAP), va intra în procedura de lichidare, permițând numirea unor lichidatori pentru gestionarea lor efectivă. Această mișcare a fost răspunsul la veto-ul președintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS, privind finanțarea mass-mediei publice.

Tribunalul din Varșovia a confirmat

Controversa a crescut în intensitate după ce Sienkiewicz a decis unilateral destituirea conducerii numite de PiS a instituțiilor media de stat. A fost o mișcare contestată de Duda și considerată ilegală de unele instanțe judiciare. Cu toate acestea, decizia de a lichida mass-media publică a fost mai puțin contestată din punct de vedere juridic.

Într-o primă fază, instanțele din Varșovia au aprobat lichidarea PAP și a filialelor regionale ale Polskie Radio. Dar TVP și entitatea principală națională a Polskie Radio au rămas sub incertitudine. Recent, tribunalul din Varșovia a emis o hotărâre oficială confirmând starea de lichidare a TVP, înregistrând-o ca atare în registrele naționale ale instanțelor judecătorești.

Sienkiewicz a întâmpinat decizia cu bucurie, numind-o „sfârșitul disputelor privind validitatea lichidării abominației care a fost televiziunea PiS”. Pe parcursul celor opt ani de guvernare a PiS, TVP a devenit o platformă de propagandă a partidului, promovând agenda guvernului și denigrând adversarii politici.

Noul guvern a promis să pună capăt acestui tip de manipulare mediatică și să restaureze independența și obiectivitatea în mass-media publică. Hotărârea recentă a tribunalului confirmă legalitatea acțiunilor lui Sienkiewicz în privința lichidării, conform opiniei lui Krzysztof Lyszyk, un avocat specializat în drept comercial.

Cu toate acestea, statutul Polskie Radio rămâne în stand-by, iar reacția Curții Constituționale la acest proces rămâne în coadă de pește.