Românii ar putea avea liber de Bobotează și de Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul

Senatul României a adoptat miercuri, 7 decembrie 2022, o propunere legislativă a deputaţilor social-democrați de completare a art.139 din Codul Muncii, prin care Boboteaza şi Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe data de 6 ianuarie şi 7 ianuarie, să fie declarate zile libere.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe data de 30 noiembrie 2022 a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului de la București, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa plenului. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, relatează Agerpres.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii propunerii legislative în expunerea de motive.

Primele două zile de Crăciun și din Noul An sunt libere

Pe lângă aceste zile, salariații români vor beneficia de o mică vacanță și în prima și a doua zi de Crăciun. În ceea ce privește Anul Nou, aceștia vor avea liber în primele două zile ale anului care urmează.

În acest an, atât Crăciunul, cât și Anul Nou au loc în weekend, ceea ce înseamnă că angajații vor beneficia de doar două zile libere din cele patru normale. Chiar și în această situație, ei vor avea parte de două minivacanțe în perioada care urmează, fiecare de câte trei zile.

Legea din România îi obligă pe angajatori să acorde zile libere de sărbătorile legale, dar există și angajați mai puțin norocoși. Aceștia vor trebui să se prezinte la locul de muncă în această perioadă. Printre angajații mai puțin norocoși se numără cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile din anumite industrii unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Aceștia vor fi însă compensați cu timp liber în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă din motive bine justificate nu se pot acorda aceste zile libere, angajatorul trebuie să acorde un spor la salariu pentru zilele lucrate. Potrivit Codului Muncii, sporul acordat de angajator nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.