La finalul lui 2021, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari până pe 31 decembrie 2026, în cuantum de 1.450 lei.

„În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon. În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă urmează să fie emise doar pe suport electronic.”, arată legea.

Cine beneficiază de voucherele de vacanță

Acceptarea voucherelor de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează strict unităţilor afiliate, care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, precum cele administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

De asemenea, de la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

Toți angajații încadrați în baza unui contract individual de muncă pot beneficia de voucherele de vacanță, dacă au negociat cu angajatorul acest drept. Trebuie menționat că există diferențe între bugetari și oamenii care lucrează pentru persoanele juridice private, aici fiind incluse și companiile în care statul român este acționar.

Cum se împart voucherele de vacanță

Angajații care au încheiat un contract individual de muncă cu un angajator (care nu intră în categoria celor prevăzuți expres și limitativ de Legea 153/2017) beneficiază de un sistem de salarizare puțin mai permisiv, fiind rezultatul negocierilor colective și/sau individuale. În plus, sunt utilizate toate facilitățile fiscale pe care legislația le permite.

Una dintre facilitățile fiscale respective este chiar acordarea voucherelor de vacanță, plafonul maxim prevăzut de lege fiind de aproape zece ori mai mare față de cel prevăzut pentru bugetari.

Oamenii plătiți din fonduri publice primesc 1.450 lei/an sub formă de vouchere de vacanță, însă această regulă nu este obligatorie și pentru ceilalți, fiind prevăzut exclusiv plafonul maxim deductibil. Atât acordarea în sine a voucherelor de vacanță, cât și suma fac obiectul negocierilor.

Astfel că, dreptul angajațiilor non-bugetari și al salariaților „semi-bugetari” de a beneficia de vouchere de vacanță depinde de rezultatul negocierilor colective și/sau individuale, în urma acestora fiind stabilite, prin contracte colective de muncă ori prin regulamentul intern, regulile și modul de acordare al beneficiilor fiscale, precum:

– numărul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanță și nivelul sumelor care se acordă beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanță, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;

– categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanță;