Românii penalizați își vor primi banii înapoi

Decizie de ultimă oră luată în România. În cursul zilei de luni, Senatul a votat un proiect de lege care prevede anularea mai multor amenzi. Menționăm faptul că aproximativ  150.000 de români au fost amendați pentru că nu au completat sau au completat greșit formularul digital de intrare în România (PLF).

Astfel, conform proiectului de lege votat în cursul zilei de luni de către Senat, românii care au plătit amenzile pentru PLF vor primi banii înapoi, iar în cazul românilor care nu au apucat să plătescă, amenzile neplătite nu se vor mai executa.

Menționăm faptul că legea a fost adoptată de senatori cu 105 voturi ‘pentru’ și niciun vot împotrivă.

Amenzi de peste 360 de milioane de lei în două luni

Referitor la PLF, începând cu luna decembrie 2021, având în vedere condițiile de atunci generate de pandemia de coronavirus, persoanele care au intrat în România au avut obligația de a completa Formularul digital de intrare în România.

Acesta trebuia completat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României. Pe de altă parte, au existat mai multe probleme referitoare la document. Astfel, în luna februarie a acestui an deja se aplicaseră aproape 150.000 de amenzi, în valoare totală de peste 360 milioane de lei, potrivit Ministerului Sănătății.

Au existat cazuri în care persoanele fie nu au completat formularul, fie l-au completat greșit, fiind sancționate ulterior în acest sens. Acum însă, noul proiect de lege care a fost adoptat astăzi de Senat lămurește toate aceste aspecte.

Ce prevede proiectul de lege

Astfel, amenzile neachitate nu mai se execută, cei care le-au plătit deja își vor primi bani înapoi.

„1. Amenzile neachitate până la data intrarii in vigoare a legii nu se mai execută

2. Sumele de bani achitate deja se restituie, la cerere, in termen de 60 de zile de la data formularii cererii

3. Legea intra in vigoare in prima zi a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial, dar nu mai devreme de 3 zile de la data publicarii”, se arată în proiectul de lege.

Menționăm faptul că următorul pas este ca proiectul să meargă mai departe la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.