Schimbări majore pentru români în prima zi a anului! Salariul minim, alocațiile și pensiile au crescut

Așadar, salariul minim brut pe economie a crescut la 2.550 lei, în timp ce punctul de pensie a crescut la 1.586 de lei. Veștile bune nu se termina aici, deoarece persoanele care încasează pensie socială, dar și copiii, vor primi mai mulți bani. Astfel, este vorba despre următoarele sume:

  • salariul minim: 2.550 lei;
  • punctul de pensie: 1.568 lei;
  • pensia minimă: 1.000 lei;
  • alocații (2-18 ani): 243 lei;
  • alocații (0-2 ani): 600 lei.

Mai mult, se acordă un ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022. Acesta se acordă diferențiat:

  • 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
  • ca diferență între nivelul de 2.200 lei și nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii și beneficiarii cu venituri între 1.001-1.600 lei inclusiv.

Amintim că ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie. Totodată, pensionarii care au venituri sub 1.429 lei/lună pot beneficia de la 1 ianuarie 2022 de compensarea medicamentelor cu 90%.

Trebuie menționat că, începând cu 1 ianuarie 2022, crește la 600 de lei și alocația pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. La rândul lor, copiii cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Cum va fi anul 2022 pentru pensionari?

Potrivit economistului Mircea Coșea, anul 2022 va fi unul extrem de complicat și poate chiar mai greu decât 2021. În opinia sa, anul viitor România va fi atinsă de „adevărata criză”, o criză care se va extinde pe mai multe ramuri. Acesta a explicat că nu este vorba doar despre criza pandemică și o criză economică generală.

„Este și o criză economică generală, care ține de o inflație foarte mare; o criză energetică, prețuri mari la energie care distrug economia României; o criză alimentară pentru că noi nu reușim să reducem importul de alimente. Exportăm materie primă și importăm alimente”, a declarat Mircea Coșea la România TV, adăugând că „va fi un an complicat”.