Veşti excelente pentru românii care să-şi cumpere ceva nou!

Rabla pentru Electrocasnice, etapa doi. Se dau vouchere pentru laptopuri şi tablete

Este vorba despre laptopuri şi tablete, în acest caz, ca parte a programului Rabla pentru Electrocasnice.

Începând de luni, 12 decembrie, de la ora 10:00, persoanele fizice interesate să-şi achiziţioneze un laptop sau o tabletă nou se pot înscrie în etapa cu numărul doi a Programului Rabla pentru Electrocasnice, pentru a primi un voucher din partea Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), se arată într-un comunicat oficial.

Bugetul celei de-a doua etape este de 10 milioane de lei, iar selecția voucherelor se face în perioada 12 decembrie 2022, ora 10:00 – 16 decembrie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

Câţi bani se acordă şi când vor putea merge românii să-şi cumpere produsele dorite?

Voucherele acordate în această a doua etapă a programului pentru achiziționarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic au valori diferite, respectiv:

  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

AFM mai transmite că, după finalizarea etapei sau după epuizarea bugetului, va avea loc ședința Comitetului de Avizare prin care vor fi validate voucherele rezervate.

Solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit, după ce lista persoanelor fizice aprobate va fi publicată pe site-ul AFM.

Există şi restricţii

„Persoana fizică care a selectat un voucher în prima ediție și ulterior nu l-a utilizat, nu mai poate selecta un voucher pentru aceeaşi categorie pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

De asemenea, persoana fizică care a beneficiat deja de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de acelaşi tip de voucher pe parcursul aceluiași an calendaristic”, transmite AFM.

Centralele de apartament, în cadrul Rabla pentru Electrocasnice?

Recent, ministrul Mediului, Barna Tanczos, vorbea despre posibilitatea ca programul Rabla pentru Electrocasnice să acorde, pe viitor, şi vouchere pentru achiziţia de centrale de apartament.

„Trebuie să facem o analiză de impact, să vedem care este economia de carbon care se face prin centralele noi şi să vedem investiţia de care este nevoie. Trebuie ştiut un lucru: emisiile de carbon se taxează în Europa.

În Uniunea Europeană intră începând cu 1 ianuarie 2027 Directiva cu privire la taxarea carbonului, care va afecta şi apartamentele care se încălzesc sau sunt încălzite cu centrale individuale. Va impacta şi combustibilul fosil – benzină, motorină.

Tocmai de aceea, interesul nostru este de a veni cu soluţii, altele decât cele clasice, adică să găsim soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon la nivel de apartament.

Cu siguranţă este o opţiune, dar, din punct de vedere al mediului şi din punctul de vedere al emisiilor de carbon, cele mai bune soluţii pe plan naţional, ca plan european, sunt încălzirile centralizate, care scot din centrul oraşului poluarea, scot emisiile de carbon de la nivelul trotuarului şi le duc într-o centrală care poate fi controlată, poate fi dotată cu sisteme de reducere a emisiilor şi sunt mult mai eficiente şi mai economice din punct de vedere mediu şi financiar.

În niciun caz nu se poate lansa un program în 2 – 3 zile sau 2 – 3 săptămâni. Este un program foarte mare şi, dacă vrem un program de genul acesta, necesită analiză, pregătire informatică şi buget”, spunea ministrul Mediului pe 23 noiembrie.