Guvernul s-a decis să uniformizeze sporurile personalului din instituţiile şi/sau autorităţile publice care lucrează în proiecte finanţate din fonduri europene, după cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Venituri mai mari pentru acești bugetari

„Uniformizează, aliniază toate prevederile anterioare legate de asigurarea sporurilor pentru tot sectorul de administraţie care lucrează cu fonduri europene. Nu este despre sporuri în plus, ci este vorba de o uniformizare a acestor prevederi.

Trebuie să fim conştienţi că avem 30 de miliarde de euro în PNRR, avem alte aproape 60 de miliarde de euro prin fondurile din cadrul multianual 2014-2020 şi 2021-2027″, a anunțat Nicolae Ciucă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

El a precizat că cei care lucrează cu fondurile PNRR sunt plătiţi din banii de la bugetul de stat, iar pentru cei care lucrează cu fondurile de coeziune banii sunt asiguraţi prin aceste fonduri europene.

„Am considerat necesar că trebuie să avem această procedură, astfel încât să ne asigurăm că avem capacitatea administrativă să putem să atragem fiecare eurocent, pentru că sunt foarte importante fondurile, astfel încât să ne menţinem în echilibru economia şi să asigurăm tot ceea ce ne-am propus prin PNRR şi prin planul de guvernare”, a afirmat Ciucă.

Cu cât cresc veniturile

Așadar, angajații care lucrează cu fonduri europene vor primi majorări în funcție de numărul orelor lucrate, indiferent de câte proiecte au în lucru, potrivit Antena 3.

– maxim 20 de ore/lună: majorare de 10%;

– 21 – 40 de ore/lună: majorare de 20%;

– 41 – 60 de ore/lună: majorare de 30%;

– 61 – 80 de ore/lună: majorare de 40%;

– 80 de ore/lună: majorare de 50%.

Ce prețuri vom avea la energie electrică

Pe de altă parte, în ceea ce privește situația prețului la energie electrică, premierul a declarat că se va menţine preţul pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună, urmând ca acei consumatori care depăşesc pragul de 255 Kwh consum lunar să plătească 1,3 lei pe Kwh.

El a adăugat că va fi menţinut şi preţul de 1 leu/Kwh pentru IMM-uri. De asemenea, premierul a precizat că preţul pentru marii consumatori a fost fixat la 1,3 lei/kWh.

„Noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 Kwh vor beneficia de acelaşi preţ de 1,3 lei cu specificaţia că, diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de Kwh vor plăti primii 255 Kwh la valoarea de 0,80 lei „, a declarat Ciucă.