Guvernul Bolojan anunță plafonarea pensiilor și salariilor publice și cel mai dur pachet de austeritate

Premierul Ilie Bolojan a anunțat, miercuri, un pachet fiscal fără precedent, vizând atât majorarea substanțială a unor taxe și impozite, cât și măsuri dure de reducere a cheltuielilor bugetare, în contextul deficitului bugetar în creștere și al angajamentelor asumate în fața partenerilor externi.

Plafonări pentru pensii și salarii în 2025

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că Executivul va propune, ca parte a limitării cheltuielilor și a reformelor structurale, menținerea plafonării pensiilor și salariilor din sectorul public și în 2025. Măsura este prezentată ca una temporară, justificată prin creșterile semnificative din 2024 – peste 20% la salarii și peste 30% la pensii – niveluri care, potrivit șefului Guvernului, nu mai pot fi susținute prin noi indexări. Plafonarea ar urma să se aplice doar anul viitor.

Astfel, în 2025, veniturile angajaților de la stat și pensiile nu vor crește, măsura fiind prezentată ca necesară pentru echilibrarea bugetară.

”În ceea ce priveşte aspectele care ţin de limitarea cheltuielilor şi de luare a unor măsuri structurale, vom propune o măsură temporară şi anume ca şi anul viitor pensiile şi salariile din sectorul public să rămână plafonate”, a spus premierul în conferinţă.

Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Reduceri de cheltuieli, restricții și reforme structurale

Guvernul Bolojan va tăia sporurile din sistemul public (condiții periculoase, fonduri UE, stimulente), va ajusta bursele și norma didactică în educație, va impune co-plată pentru asigurările de sănătate ale co-asiguraților și va limita concediile medicale. De asemenea, vor fi tăiate subvenții către companii de stat cu pierderi și va fi reorganizat sistemul de autorități publice locale și instituții autofinanțate, cu reduceri de personal TESA și limitări salariale.

2026 aduce noi taxe: impozit mai mare pe dividende și proprietate, creșterea rovinietei

De la 1 ianuarie 2026, vor fi implementate noi măsuri cu impact puternic:

  • Impozitul pe dividende urcă la 16% (de la 10%), pentru toate categoriile de plătitori.
  • Impozitul pe proprietate va fi calculat pe baza valorii de piață, aducând o dublare a veniturilor statului din această sursă.
  • Rovinieta pentru autoturisme va fi majorată la 50 EUR/an, față de 28 EUR în prezent.
  • Introducerea unui nou sistem de taxare rutieră TollRo pentru transportatori.
  • Revizuirea redevențelor pentru resursele de stat.

Înghețări salariale și sociale pe tot parcursul lui 2026

Guvernul pregătește o reorganizare radicală a ministerelor și a agențiilor deconcentrate și restricționarea voucherelor de vacanță doar pentru angajații cu venituri sub 6.000 lei brut și exclusiv în extrasezon.

Pachetul fiscal are ca obiectiv o corecție bugetară de proporții. Măsurile din 2025 aduc venituri suplimentare de 10,6 miliarde lei, dar și reduceri de cheltuieli de 12,7 miliarde lei. În 2026, veniturile suplimentare urcă la 33,6 miliarde lei, cu o reducere de cheltuieli de 10,8 miliarde. Pe ansamblu, Guvernul estimează un impact de peste 44 miliarde lei (2,18% din PIB) în 2026 din creșteri de taxe și peste 31 miliarde lei (1,56% din PIB) din tăieri de cheltuieli.

Pachetul vine pe fondul presiunii FMI și al Comisiei Europene pentru reducerea rapidă a deficitului, după un an 2024 cu majorări salariale și de pensii considerate „excepționale” de premier. Efectele vor fi resimțite atât de mediul privat, cât și de cetățenii obișnuiți, cu o inflație a prețurilor la produse și servicii de bază și o stagnare a veniturilor publice.

Rămâne de văzut dacă măsurile vor trece de Parlament și dacă vor reuși să stabilizeze finanțele publice fără a genera noi tensiuni sociale.