Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale a fost promulgată, joi, de președintele Klaus Iohannis.

Peste 400.000 de persoane sunt înregistrate ca PFA, în prezent, în România. Prin legea promulgată, joi, de Klaus Iohannis, activitatea economică desfăşurată ca PFA este recunoscută ca fiind vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate.

Ce prevede legea?

Astfel, potivit legii „perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii: a) activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv; b) este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”.

Totodată, vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate „este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.”, prevede legea.

Peste 400.000 de români sunt înregistrați ca PFA

Într-un comunicat de presă trimis de deputatul USR Beniamin Todosiu, la începutul lunii aprilie, se arată că peste 400.000 de persoane sunt înregistrate ca PFA, în prezent, în România, respectiv 27% din totalul entităților economice active din întreaga țară.

De asemenea, în anul 2020, PFA-urile au plătit ipozite în valoare de aproximativ 335 de milioane de lei.

”În urma consultărilor cu persoane care activează ca PFA-uri, am depus în Parlament o propunere legislativă pentru ca activitățile economice desfășurate sub forma unor Persoane Fizice Autorizate să constituie vechime în muncă. Această propunere legislativă face o reparație morală și legală pentru Persoanele Fizice Autorizate, care desfășoară o activitate economică, plătind toate taxele și impozitele legale aferente, dar activitatea nu le este considerată vechime în muncă”, a spus atunci Beniamin Todosiu.

De la ce a pornit această inițiativă

Deputatul USR a mai spus că inițiativa a pornit de la un cetățean din Alba Iulia, unul dintre cei mai apreciați ghizi turistici din municipiu

”(…) În momentul în care a dorit să aplice pentru un post în cadrul Centrului de Informare Turistică din subordinea municipalității, albaiulianul a constatat că activitatea pe care a prestat-o timp de mulți ani ca ghid nu e considerată vechime în muncă, deoarece a funcționat ca Persoană Fizică Autorizată. Am constat astfel că, de-a lungul timpului, statul a descurajat activitatea PFA-urilor sau chiar le-a discriminat. De aceea este nevoie de completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.44/2018 privind desfășurarea activităților economice de către Persoanele Fizice Autorizate.

Mulțumesc colegilor parlamentari de la toate partidele pentru votul  de astăzi. Această nedreptate trebuia îndreptată și reglementată.”, a spus deputatul USR, Beniamin Todosiu.