În sistemul de pensii administrate privat, cunoscut și drept Pilonul II, sunt înscriși 7,9 milioane de români care contribuie obligatoriu. Cele șapte fonduri au început anul foarte bine, iar acest lucru a fost scos în evidență și de ultimul raport săptămânal al ASF.

Acesta arată că activele totale ale acestor fonduri au crescut cu 4,18%, chiar dacă anul trecut a fost primul an din istoria Pilonului II în care a fost înregistrată o pierdere pentru participanți, scrie studiifinanciare.ro.

Randament mediu anual de 7,16%

Recent, Asociația pentru Pensii Administrate Privat (APAPR) a realizat o analiză care arăta că Pilonul II a generat un randament mediu anul de 7,16%, în perioada 20 mai 2008 – 31 decembrie 2022. Comparativ, rata media anuală a inflației a fost de 4,19%.

APAPR arată că Pilonul II a făcut plăți în valoare de peste 1,1 miliarde de lei pentru cei 88.202 de participanți.

La finalul anului trecut, activele administrate de Pilonul II erau în valoare de 96,4 miliarde de lei, acesta fiind un record istoric pentru sistem. Totodată, și contribuția medie a atins maxime istorice.

Sursa anterior citată spune că în Pilonul II au fost virate contribuții în valoare de 79 miliarde de lei, încă de la începutul sistemului și până acum.

”Diferența dintre activele nete la zi și contribuțiile brute, ajustate cu plățile deja realizate (ieșiri din sistem), o reprezintă un câștig în beneficiul participanților de 18,5 miliarde lei (cca. 3,8 miliarde euro), net de toate comisioanele percepute de administratori”, spune sursa anterior citată.

Românii trebuie să fie atenți la randamentul fondului de pensii

Mulți români, chiar dacă cotizează cu 3,75% din salariu la Pilonul II, nu știu la ce fond sunt și asta din cauză că au fost selectați aleatoriu la angajare.

Astfel, angajații români trebuie să știe că se pot muta de la un fond la altul. Sursa anterior citată spune că trebuie să fim atenți la randamentul fondului de pensii, deoarece o mutare potrivită poate avea beneficii pe termen lung.

Este de menționat că ”performanțele fondurilor de pensii diferă atât pe perioadă scurtă cât și pe perioade medii (5 ani) și lungi (de la începutul sistemul, în urmă cu 15 ani). Altfel spus, câștigurile obținute de administratori pentru participanții lor sunt diferite, iar în anumite cazuri diferențele sunt semnificative”.