Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, a anunțat pe pagina sa oficială de Facebook că de la începutul acestei luni, cetățenii, care fac parte din categoria consumatorului vulnerabil, pot depune cerere pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului. Persoanele care vor putea solicita acest sprijin sunt oamenii singuri cu venituri de până la 2053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană.

„Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de către beneficiari la primării, pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului, prin legea consumatorului vulnerabil. Persoanele singure cu venituri de până la 2053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană beneficiază de la 1 noiembrie de aceste două forme de sprijin, dacă se adresează primăriilor pentru a le solicita.”, a explicat Raluca Turcan pe social media.

„Legea va fi aplicată corect”

În rândurile scrise pe social media, Raluca Turcan a explicat că împreună cu Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială s-au realizat demersurile pentru a avea asigurarea că „legea va fi aplicată corect și că oamenii vor primi ajutoarele fără întârziere.”

„Împreună cu echipa Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și cu colegii mei din Ministerul Muncii, am avut astăzi o discuție cu reprezentanții Asociației Orașelor din România, pentru a ne asigura că legea va fi aplicată corect și că oamenii vor primi ajutoarele fără întârziere. Mai mult, agențiile de plăți vin în sprijinul primăriilor și al beneficiarilor prin clarificarea condițiilor și procedurilor de acordare a dreptului, iar Agenția Națională de Plăți publică și actualizează permanent, pe pagina de web, precizări privind acordarea ajutoarelor: https://bit.ly/304URzh.”, a scris aceasta pe Facebook.

Compensarea facturilor la energie electrică

Aceasta a reamintit de existența sprijinului oferit cetățenilor din România pentru depășirea sezonului rece. Respectiv plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici.

„Reamintesc totodată că, tot de la 1 noiembrie, persoanele care nu îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului de încălzire pe perioada sezonului rece și a suplimentului de energie prevăzute de legea consumatorului vulnerabil beneficiază de compensarea facturilor la energie electrică (în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh) și gaze naturale (cel mult 33% din valoarea componentei prețul gazului natural din contract). O altă măsură de sprijin pentru a depăși perioada sezonului rece, deja în vigoare, este plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici.”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa oficială de Facebook.