Vestea momentului pentru toți pensionarii! Este oficial. Pensiile vor crește cu sume impresionante

Potrivit celor spuse de Turcan, principiul de bază de la care se pornește în procesul de recalculare a pensiilor este că „nicio pensie să nu scadă”.

„Un principiu de la care plecăm în procesul de recalculare a pensiilor este ca nicio pensie să nu scadă. Unele pensii mari pot avea și o creștere mai lentă. Nu vom vorbi de majorări din acestea ilare sau care să stârnească, dacă nu râsul, o revoltă. Când cineva vehiculează că se muncește, atâta timp ca unele pensii să crească cu sume nesemnificative, aruncă în derizoriu un proces pe care îl avem în vedere, ca pensiile mici să crească mai mult, ca inechitățile să fie eliminate”, a declarat Raluca Turcan, într-un interviu pentru Realitatea Plus.

Ce spune despre pensiile speciale

De asemenea, ministrul interimar a susținut că pensiile speciale nu pot fi eliminate, deoarece „au și o componentă de contributivitate.

„În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Sunt voci politice care strigă să anulăm pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, fiindcă toate pensiile speciale au și o componentă de contributivitate. Am făcut o analiză cu jurisprudența CCR, dezbatere cu categoria de beneficiari, pentru că ne interesează ca varianta finală să fie și constituțională. Aici avem pregătită o variantă care ia în calcul procentul de calcul raportat la venit, numărul de luni și anii la care se calculează pensia.

Gândiți-vă că avem pensii pentru personalul aeronautic, dacă nu negociezi și pregătești oamenii, riști ca sistemul să fie depopulat. Avem varianta pregătită, dar pentru a o prezenta public, avem nevoie de stabilitate politică. Inechitățile create de pensii nu au legătură cu beneficiarii, oamenii care sunt în magistratură, el și-a asumat să facă o meserie, vina e a politicienilor că au schimbat legile peste noapte.

Cei care lucrează inclusiv în sistemul de pensii speciale nu trebuie marginalizați, ei trebuie să fie parte la această schimbare, să înțeleagă că e nevoie de echitate și reguli, fie ca vorbim de pensiile speciale sau din sistemul public. Aș dori imediat ce se stabilizează scena politică să lansăm în dezbatere proiectul”, a completat aceasta.