Pensie în Franța. Sistemul de pensii din această țară are o particularitate importantă. Este vorba de o vârstă de pensionare relativ scăzută în comparație cu alte țări. Este prevăzută plata unei indemnizații, dacă mijloacele de subzistență nu ajung la un anumit nivel stabilit prin lege.

Schemele de bază pentru angajații din sectorul privat și funcționarii publici prevăd o „sumă minimă”. Mai există o indemnizație de solidaritate, fosta „bătrânețe minimă” .

Cea mai mică pensie în Franța. Cine va primi 100 de euro în plus pe lună la pensie?

Contribuția minimă (MICO) se adresează angajaților din mediul privat. Este vorba de cei care ar îndeplini condițiile pentru accesarea unei pensii integrale, dar au o problemă. Ei au avut în timp contribuții mici, din cauza unor salarii modeste. Statul francez urmărește îmbunătățirea celor mai mici pensii.

De la 1 septembrie 2023, MICO este majorat cu 100 de euro pe lună. Sunt vizați beneficiarii care au realizat cel puțin 120 de trimestre validate. Este vorba de contribuția minimă majorată. Mărirea este de 25 de euro pe lună pentru ceilalți, a arătat ziarulromânesc.de.

Pensie minimă care se va aplica pensionarilor actuali

Astfel, asigurații care au avut cotizații complete ar putea să beneficieze de o pensie întreagă (pensie de bază + pensie suplimentară) echivalentă cu 85% din Salariul minim. Adică aproximativ 1.200 euro brut (în 2023).

Această pensie minimă se va aplica și pensionarilor actuali. E vorba de cei care vor fi pensionați cu toate trimestrele la vârsta legală de pensionare (62 până la 64 de ani în funcție de generație) sau la 67 de ani (vârsta cotei integrale automate). Ei au câștigat salariul minim pe perioada cariera lor.

MICO este reevaluat în fiecare an la 1 ianuarie. În 2023, cuantumul MICO este de 684,14 euro pentru pensia de bază. El era de 747,57 euro pentru MICO majorat (rată integrală + 120 de trimestre contribuite). Minimul contributiv nu poate aduce totalul pensiilor primite în cadrul pensiilor de bază și suplimentare peste o sumă de 1.322,87 euro (de la la 1 ianuarie 2023). Dacă acesta este cazul, acesta va fi redus proporțional.

Minimul garantat este destinat funcționarilor publici

Minimul garantat este destinat funcționarilor publici a căror pensie este mică. Această alocare nu depinde de un plafon general al resurselor care urmează să fie alocate. Valoarea totală a pensiei standard nu trebuie să depășească 1.248,33 euro (de la 1 ianuarie 2023). Pentru a beneficia de ea, trebuie să îndeplinești una dintre aceste condiții atunci când ieși la pensie:

  • să ai numărul de trimestre necesare pentru o pensie completă;
  • să fi atins limita de vârstă de pensionare;
  • să fii pensionat din cauza handicapului profesional sau neprofesional;
  • să ai dreptul la pensionare anticipată în calitate de părinte al unui copil invalid, invalid în proporție de 80% sau care suferă de o boală incurabilă.

Alocația de solidaritate pentru vârstnici

Dacă nu ai acces la una dintre aceste două scheme, se poate beneficia de Alocația de Solidaritate pentru vârstnici (Aspa). Statul acordă o sumă pentru a avea un venit de existență suficient. Aspa este accesibilă și înainte de vârsta de 65 de ani, pentru persoanele care:

  • au un handicap permanent de cel puțin 50%;
  • sunt recunoscute ca inapte pentru muncă și afectate permanent de o rată a handicapului de 50%;
  • primesc pensie anticipată pentru invaliditate.

Suma acestei indemnizații este diferită de la o persoană la alta. Când situația familială se schimbă, drepturile sunt recalculate. Dacă te recăsătorești, fondul de pensii îți va recalcula drepturile pe baza resurselor totale ale cuplului, și nu doar în baza venitului tău individual. Aspa, indemnizația de solidaritate pentru vârstnici nu este o pensie în adevăratul sens al cuvântului, ci un ajutor de stat (similar celui plătit de Imserso în Spania). Iată cum poate varia această valoare în funcție de veniturile cuplului.

Crește vârsta de pensionare de la 1 septembrie

Vârsta de la care te poți pensiona va fi crescută treptat de la 1 septembrie 2023. Mai exact, în ritmul de trei luni pe an de naștere. Astfel, vârsta va fi stabilită la 63 de ani și 3 luni în 2027, la sfârșitul termenului de cinci ani, apoi va atinge ținta de 64 de ani în 2030.

Așadar, din 2027, pentru a beneficia de pensie completă, va fi necesar să fi lucrat 43 de ani, durată de contribuție votată în cadrul legii Touraine din 2014. Ca și astăzi, persoanele care se pensionează la 67 de ani vor beneficia întotdeauna automat de pensie completă, adică fără reducere, chiar dacă nu au lucrat de 43 de ani.