„850 de milioane de euro din suma alocată României de Uniunea Europeană merg înspre combaterea efectelor negative ale epidemiei de coronavirus. Ghidurile solicitantului pentru acestea au fost deja puse în consultare publică și autoritățile de management lucrează pentru a pregăti depunerea proiectelor. Astfel:

🔵75.000 de medici și asistenți medicali aflați în prima linie în lupta cu noul coronavirus vor primi un stimulent financiar în valoare de 500 de euro. Valoarea proiectului: 120 milioane de euro.
🔵400 de milioane de euro vor fi folosite pentru cumpărarea de echipamente și aparatură medicală, precum și pentru achiziționarea de echipamente de protecție, destinate spitalelor sau centrelor de îngrijire pentru seniori, persoane cu dizabilități și copii.
🔵175.000 de persoane cu contracte de muncă suspendate temporar din cauza epidemiei vor avea șomajul tehnic plătit din fonduri europene prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Valoarea proiectului: 300 milioane de euro.
🔵1000 de asistenți sociali și asistenți medicali comunitari – care furnizează servicii către 100.000 de persoane vârstnice și cu dizabilități, izolate la domiciliu – vor primi salarii, stimulente financiare, materiale de protecție și dezinfectante. Valoarea proiectului: 30 milioane de euro”, scrie Raluca Turcan pe Facebook.

Măsurile luate în lupta cu pandemia

„Acestea sunt doar câteva dintre măsurile cele mai importante luate de Ministerul Fondurilor Europene în lupta cu pandemia. În total, în acest context, valoarea fondurilor europene pe care le vom folosi pentru sistemul medical și sănătatea fiecăruia dintre noi va atinge 1,16 miliarde de euro”, a adăugat aceasta.