Autoritățile din Italia sunt dispuse să ofere salarii de 3.000 de euro în aceste domenii, însă nimeni nu dorește să muncească, motiv pentru care țara, încărcată de istorie, înregistrează o lipsă gravă de angajați.

Presa italiană scrie că sunt probleme în sectorul ospitalier, mai precis Italia duce lipsă de barmani, chelneri și bucătari, ceea ce va afecta grav sezonul estival din acest an. Un asemenea scenariu se petrece și în rândul salvamarilor din Italia. Nici acolo nu se îngrămădesc oameni să muncească.

De exemplu, un proprietar de firmă de salvamari din Cesenatico spune că ei lucrează în cooperative pe mai multe plaje. În plus, spune el, salariul începe de la 1.800 de euro net lunar, pentru începători, și ajunge la 3.000 de euro net lunar pentru seniori.

Cu toate că salariile sunt destul de mari, încă este greu să găsești mână de muncă.

Contractul Colectiv Național de Turism arată că nivelul salariului de bază începe de la 1.200 de euro pentru al patrulea nivel și crește odată cu clasificarea.

Orele suplimentare sunt plătite cu 30% mai mult, ele fiind calculate la orice acorduri de nivel al doilea.

„Salvamarii noștri lucrează 40 de ore obișnuite cu până la 8 ore suplimentare. Iar ziua de odihnă este o obligație legală”, spune proprietarul firmei.

Nu sunt candidați

Candidații lipsesc cu desăvârșire. Ei trebuie, înainte să se angajeze, să urmeze cursuri specifice, iar un antrenament poate costa până la 350 de euro.

”Din 90 brevete obținute anul trecut în Cesenatico, toate luate de liceeni, doar 14 s-au prezentat apoi pentru sezon”, mai spune acesta.

El a mai precizat că posturile sunt libere nu din cauza salariului, ci din cauza muncii în sine.

”Vă spun că problema nu este salariul pentru că vorbesc cu băieții. În luna mai trecut unul dintre ei a plecat pentru că nu a vrut să facă curățenie pe plajă, deși primea în jur de 2.000 de euro pe lună. Motivația? Nu a vrut să facă ceva considerat umil”, a spus el.

Lipsa de experiență este o adevărată problemă

Marta Marzioli, proprietara unei firme mici din Lazio, spune că problema este și lipsa de experiență. Ea a mai precizat că tinerii preferă mai multă flexibilitate decât un salariu mai mare.

„Gândește-te că pentru a acoperi o zi de serviciu în turelă a trebuit să angajez doi bărbați cu jumătate de normă. Nu au vrut ca toate după-amiezele să fie ocupate. Este dificil atunci să găsești oameni cu experiență.

Anul acesta avem mulți băieți foarte tineri, dar ar trebui să li se alăture și oamenii cu mai multe sezoane în spate sunt din ce în ce mai puțini”, spune ea.

Printre cei cu mai multă experiență se află și Giovanni Zavalloni, în vârstă de 65 de ani. El a lucrat 49 de sezoane la Cesenatico.

Acesta spune că tinerii nu consideră munca sezonieră ca pe o posibilitate.

”Diferenta mare față de generațiile anterioare, precum a mea, este că acești tineri nu văd munca sezonieră ca o necesitate. Nu le este atât de foame ca nouă. Chiar și pentru condițiile mai confortabile ale familiilor de origine.

A fi salvamar este o muncă complexă, suntem primul ajutor pe mare. Trebuie să te antrenezi și este o muncă de efort fizic. O recomand ca o experiență mai ales studenților. Înveți multe: mă gândesc la gestionarea situațiilor de urgență și la cum să le previn. Și apoi lucrezi în aer liber, în contact cu oamenii”, spune el.

Problema se regăsește și în Cagliari

În Cagliari, o altă zonă italiană în care lipsesc salvamari și lucrători de sezon, există temeri mari că turnurile de la malul mării vor rămâne goale.

Presa din Italia mai scrie că lucrurile merg bine pe insulă, chiar dacă pe continent sunt îngrijorări maxime.

”În ultimii 30 de ani nu am avut niciodată dificultăți în selectarea personalului. Cu toate acestea, 2022 a fost cu adevărat dificil.

Nu lipsesc brevetele, în Sardinia cursurile se țin în mod regulat. Iar salariile, chiar dacă nu sunt mari, sunt în jur de 1.500 de euro pe lună. Nu este puțin probabil ca venitul de bază să fi exacerbat problemele deja existente”, spune Gilberto Picasso, de la firma D’Aquila.

De aceeași părere este și Angelo Cerina, administrator unic al Lido, care spune că ”această roblemă există de ani de zile dar până la urmă reușim mereu să găsim o soluție. Munca de salvamari este importantă iar cei care decid să apuce acest drum sunt oameni conștienți de faptul că este un loc de muncă sezonier”.