Românii ar putea primi 25.000 de lei pentru a-și monta panouri fotovoltaice

Potrivit unui nou program demarat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), cetățenii români care intenționează să își monteze panouri fotovoltaice pe case ar putea beneficia de un sprijin financiar în valoare de 25.000 de lei, care va fi acordat sub forma unui voucher, după ce vor avea loc înscrierile online.

Acest program este încadrat în planul Repower EU din cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, acest proiect se află în dezbatere publică și urmează să fie discutat la nivelul Comisiei Europene (CE).

„Capitolul investițiilor din Repower EU se află în dezbatere publică și urmează să fie negociat la nivelul Comisiei Europene. Dacă acest mecanism va fi aprobat de Comisia Europeană, atunci proprietarii de case din România vor avea posibilitatea de a accesa fondurile și de a-și implementa în gospodărie aceste componente de energie verde.

Sunt 300 de milioane de euro pe care noi intenționăm să-i operaționalizăm cu ajutorul fondurilor alocate din Repower EU. Deocamdată, mecanismul de operaționalizare este în lucru, dar este important de reținut faptul că eligibilitatea va fi dată de calitatea de proprietar a locuinței, iar banii vor putea fi accesați doar sub forma unui voucher”, a explicat, miercuri, Marcel Boloș, potrivit Antenei 3 CNN.

Planul REPowerEU va aduce României 1,4 miliarde de euro

REPowerEU aduce României o finanţare nouă de peste 1.44 miliarde de euro (din care 1,397 miliarde de euro alocare RePowerEU şi 43,16 milioane de euro rezerva de ajustare la BREXIT) pentru investiţii strategice în domeniul cheie al siguranţei energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producţie şi stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).

Setul de măsuri propuse (economisirea energiei, diversificarea capacităţilor de producţie, asigurarea lanţului de aprovizionare etc.) va consolida rezilienţa sistemului energetic naţional cu impact pozitiv în sprijinirea accelerării tranziţiei Europei la o energie curată.

Astfel, în concordanţă cu cadrul normativ naţional privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează procesul de consultare publică pentru transmiterea propunerilor de reforme şi investiţii pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesaţi. În acest sens, MIPE propune organizaţiilor şi persoanelor fizice interesate un formular electronic, standardizat şi simplificat, prin intermediul căruia se pot trimite propuneri de reforme şi investiţii. Data limită pentru trimiterea propunerilor este 26 martie 2023, ora 23:59.

De asemenea, pentru a ne asigura că forma finală a capitolului REPowerEU respectă cât mai fidel nevoile cetăţenilor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va organiza vineri, 24 martie, o sesiune publică de prezentare a planului, cu participarea reprezentanţilor structurilor asociative ale autorităţilor locale şi regionale, societăţii civile, organizaţiilor cu expertiză relevantă în domeniu, precum şi actorii interesaţi din sectorul agricol, a transmis recent Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

AICI puteți citi mai multe informații despre planul REPowerEU.