Municipalitatea a acordat anul trecut, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), stimulente de 9 milioane de euro pentru aproape 19.000 de bebeluşi, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Primăriei Capitalei.

S-au acordat câte 2.500 de lei pentru 18.427 de nou-născuţi – 51% fiind băieţei şi 49% fetiţe.

Tot anul trecut, aproximativ 2.600 de copii au fost sprijiniţi prin programul de donaţii “Bebe de Bucureşti are Hăinuţe”. Prin acest proiect, hainele colectate în centrele sociale ajung la sediul “Bebe de Bucureşti are Hăinuţe”, unde sunt sortate, igienizate şi apoi donate copiilor cu vârste de până la 7 ani care provin din medii defavorizate.

Beneficiarii acestui program sunt familiile monoparentale, cele cu venituri sub 1.000 de lei/membru şi copiii din centrele rezidenţiale sau de plasament.

În ce condiții se acordă stimulentul financiar?

Stimulentul financiar pentru nou-născuți se acordă o singură dată, pentru fiecare nou-născut, pe bază de cerere. Dosarul privind acordarea acestei sume trebuie să fie depus în termen de o lună de la data nașterii copilului.

Condiția este ca cel puțin un părinte să aibă domiciliul sau reședința în municipiul București cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii. De asemenea, nașterea trebuie să se fi înregistrat într-o maternitate din cadrul unităților sanitare, publice sau private, la nivelul municipiului București.

În ceea ce privește actele necesare, la depunerea dosarului, beneficiarul este obligat să prezinte actul de identitate și certificatul de naștere al copilului, ambele în original.

Un aspect de menționat este acela că stimulentul financiar nu se acordă solicitanților care au datorii neeșalonate către bugetul local. În acest caz, solicitantul va depune la dosar Certificatul de atestare fiscală pentru persoane fizice, eliberat de Direcția de Impozite și Taxe Locale de sector.

Nu în ultimul rând, nu beneficiază de stimulentul financiar persoanele care:

– Nu se încadrează în criteriile de eligibilitate stabilite de Metodologia de acordare;

– Au depus dosar incomplet sau actele care fac obiectul dosarului nu sunt valabile;

– Nu au respectat termenul de depunere a cererii.