Potrivit unui proiect legislativ care a fost pus miercuri, 15 martie, în dezbaterea senatorilor, valorile minime și maxime ale indemnizației de care beneficiază cei aflați în concediu pentru creșterea copilului vor fi calculate, de acum, în funcție de salariul minim brut pe țară.

În prezent, acestea se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR), iar valoarea maximă este fixă (8.500 de lei).

Cum s-ar putea schimba metoda de calcul a indemnizației?

OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor va fi modificată, conform proiectului de lege de la Senat, iar pragurile maxime și minime ale indemnizației lunare de creștere a copilului să se stabilească altfel decât acum.

Mai exact, ambele praguri se vor calcula în raport cu salariul minim brut pe țară la momentul respectiv. Așadar, după cum prevede viitoarea lege, cuantumul minim al indemnizației lunare nu va putea fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe țară, iar cuantumul maxim al acesteia nu va putea depăși de patru ori valoarea salariului minim brut pe țară.

Dacă ne raportăm la valoarea actuală a salariului minim brut, adică 3.000 de lei, valoarea minimă a indemnizației de creștere ar fi de 1.800 de lei, în timp ce valoarea maximă a acestei indemnizații ar fi de 12.000 de lei.

În prezent, potrivit OUG 111/2010, cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR (acum e 598 de lei), adică de 1.495 de lei, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 de lei.

Viitoarea lege prevede, de asemenea, că noile reguli se vor aplica din oficiu persoanelor îndreptățite care se află deja în plata indemnizației pentru creșterea copiilor.

Cine beneficiază de această indemnizație?

De indemnizația amintită beneficiază persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap. Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului.

Pentru a putea primi concediul de creștere și indemnizația lunară, cei interesați trebuie ca, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, să realizeze timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit.