Măsura privind acordarea celei de-a „13-a pensii” se va aplica pensionarilor care primesc pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei. Această măsură este prevăzută în programul de guvernare 2021-2024 și are scopul de a ajuta categoriile vulnerabile de persoane pe perioada iernii, după cum au declarat reprezentanții ministerului Muncii.

Ce bani vor primii pensionarii?

Pensionarii care au o pensie mai mică de 1.000 de lei vor primi 1.200 de lei, iar cei care au o pensie de 1.600 de lei urmează să primească suplimentar 600 de lei, astfel încât veniturile pe luna ianuarie să ajungă la 2.200 de lei în ambele cazuri. În această situație sunt aproximativ 2,5 milioane de pensionari, care vor primi „a 13-a pensie” în luna ianuarie, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Măsura vine să îi sprijine pe cei mai nevoiași dintre părinții și bunicii noștri. Nu va exista în luna ianuarie nicio persoană care să încaseze ca venituri – cumulat pensie plus sprijin – mai puțin de 2.200 de lei. Cei cu pensie de 1.000 de lei vor încasa 1.200 de lei, astfel încât cu pensia să aibă 2.200 de lei”, a adăugat ministrul. „2.500.000 de suflete din România nu vor avea în luna ianuarie un venit mai mic de 2.200 de lei”, a mai precizat Marius Budăi.

În ceea ce privește efortul bugetar, acesta se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de lei, dintr-un buget total al pensiilor de 106 miliarde de lei în 2022, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Angajații și angajatorii primesc și ei ajutor

De asemenea, ministrul Muncii a vorbit recent și despre prelungirea până la 31 martie a măsurilor de sprijin pentru angajați și angajatori. Este vorba mai exact despre șomajului tehnic și indemnizația pentru oamenii cărora li s-a restricționat activitatea profesională.

„Cetățenii trebuie să știe că ne dorim să prelungim măsurile de sprijin pentru angajați și angajatori până la 31 martie 2022. Dacă va fi nevoie vom discuta și de o prelungire. Vorbim de șomajul tehnic de 75% din salariu mediu brut pentru angajații a căror activitate este suspendată, oprită pe perioada stării de alertă. Apoi e vorba de indemnizația de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pentru cei cărora li s-a restricționat activitatea.

Ne dorim să nu ne prindă valul cinci nepregătiți din punct de vedere al actelor normative dacă vor fi impuse restricții. Trebuie să avem o protecție din partea statului pentru cei care vor suferi din cauza restricțiilor dacă acestea vor fi”, a spus Marius Budăi, marți.