ANAF, pe urma veniturilor obţinute din activitatea online

În acest context, s-a constatat că 35 persoane au obţinut până în momentul de față venituri de circa 26,33 milioane lei, pe care au omis să le declare, parţial sau integral. Astfel, au fost emise deja decizii de impunere pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate.

Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificată până acum, este de 2,11 milioane lei, obţinută în perioada 2016-2017 de către o persoană născută în anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de conţinutul publicat pe un site web.

Informațiile transmise de  ANAF

ANAF se adaptează evoluţiei tehnologiei şi verifică veniturile obţinute din activităţi specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conţinut multimedia pe website-uri, reţele de socializare şi platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vânzarea de programe/aplicaţii software pe platforme dedicate, precum Google Play Store. Astfel, de la începutul anului 2021, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au iniţiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfăşoară astfel de activităţi. Până în prezent, s-a constatat că 35 persoane au obţinut venituri de cca 26,33 milioane lei, pe care au omis să le declare, parţial sau integral. Pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.

Trebuie menţionat că, în aceeaşi măsură, există şi persoane care şi-au declarat veniturile obţinute din aceste activităţi. De exemplu, o persoană născută în 1985 a obţinut în perioada 2020-2021 venituri totale de circa 1,70 milioane lei şi a depus Declaraţia Unică, în care a declarat venitul net impozabil obţinut în 2020, şi a achitat impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente”, a informat ANAF.

De asemenea, inspectorii antifraudă fiscală spun că vor continua să verifice veniturile obţinute din activităţi specifice mediului online pentru asigurarea creşterii gradului de fiscalizare şi a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

Mai mult, ANAF recomandă tuturor celor care desfăşoară, sau intenţionează să înceapă, o astfel de activitate, să se asigure că declară şi achită toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.