Apare un spital nou în Târgu-Mureș

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit că în România se va ridica un spital nou dedicat exclusiv pacienților suferinzi de arsuri grave. Investiția în acest proiect vital se ridică la suma de 322 de milioane de lei și va fi realizată printr-un parteneriat strategic cu Banca Mondială.

Va fi construit la Târgu Mureș. Spitalul va avea șapte etaje, 25 de săli de operație, 57 de paturi ATI, cinci paturi pentru pacienți critici și zece paturi pentru terapie intermediară și microchirurgie. Nu este singurul spital nou în curs de construcție la Târgu-Mureș. Prin PNRR, se va asigura o investiție de peste 500 de milioane de lei pentru construcția Centrului Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș.

„Ridicăm un spital nou, dedicat pacienților cu arsuri grave, la Târgu Mureș. Valoarea investiției, 322 de milioane de lei, printr-un program la care lucrăm împreună cu Banca Mondială. spitalul va avea șapte etaje, 25 de săli de operație, 57 de paturi ATI, cinci paturi pentru pacienți critici și zece paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie.

Nu este singurul spital nou pe care îl construim la Târgu Mureș. Prin PNRR asigurăm o investiție de peste 500 de milioane de lei pentru construcția Centrului Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș. Ne ținem de cuvânt! Construim spitale noi în România”, a zis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

alexandru rafila
SURSA FOTO: Dreamstime

Unele spitale din România sunt dotate cu roboți

În total, 22 de roboți sunt responsabili cu igienizarea sălilor de operație ale Spitalului de Urgență din Galați. Grație acestei tehnologii inovatoare, procesul de igienizare al unei săli a fost redus de la trei ore la doar șapte minute. Aceste aparate au fost procurate tot cu ajutorul fondurilor europene, în cadrul unui proiect ce vizează echiparea celui mai mare spital din județul Galați cu echipamente de dezinfecție, decontaminare și sterilizare.

Cu ajutorul razelor ultraviolete de tip UV-C, noul robot poate elimina în doar câteva minute bacteriile. Robotul poate fi controlat de pe o tabletă sau telefon. Este echipat cu senzori care detectează prezența persoanelor în zona sa de acțiune pentru a preveni orice expunere inadecvată.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Galați, roboții cu ultraviolete vor fi utilizați pentru dezinfecția zonelor critice ale spitalului, cum ar fi blocul operator, blocul de nașteri și secția de neurochirurgie. Un salon poate fi dezinfectat cu noul robot în mai puțin de 10 minute, comparativ cu 4-5 ore necesare cu dispozitivele vechi.

Este o premieră pentru spitalele din Moldova. Alte patru spitale din Galați, Tecuci și Târgu Bujor vor fi echipate cu echipamente similare în cadrul unei investiții finanțate cu peste 36 de milioane de lei din fonduri europene.