Ce hotărâri s-au luat în legătură cu asigurările sociale de sănătate?

Guvernul României a adoptat miercuri, 23 martie 2023, hotărârea pentru modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022, stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, precum şi pentru prelungirea unor termene.

Astfel, contractele încheiate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii de servicii, dispozitive medicale şi medicamente vor fi prelungite pentru următoarele trei luni prin acte adiţionale. Termenul de aplicare a prevederilor actualului contract-cadru se prelungeşte de la 31 martie la 30 iunie, conform unei hotărâri aprobate în şedinţa guvernului.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvernul României, prelungirea este necesară pentru asigurarea continuităţii acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate în trimestrul al II-lea, în condiţiile în care s-a stabilit, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că un nou model de contract-cadru va fi finalizat până la sfârşitul trimestrului respectiv şi va intra în vigoare de la 1 iulie 2023. În consecinţă, contractele încheiate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii de servicii şi dispozitive medicale şi de medicamente vor fi prelungite pentru următoarele trei luni prin acte adiţionale.

Actul normativ mai prevede că furnizorii de servicii conexe actului medical care desfăşoară activitate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate au obligaţia ca până la data de 30 iunie 2023 să facă demersurile necesare pentru utilizarea cardului naţional în procesul de acordare a serviciilor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Totodată, pentru un acces cât mai bun la servicii medicale, prin stimularea şi cointeresarea medicilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, fondurile neconsumate aferente semestrului I 2023 pentru asistenţa medicală primară şi de specialitate clinică din ambulatoriu (inclusiv specialitatea medicină fizică şi de reabilitare) vor fi utilizate pentru plata serviciilor medicale acordate asiguraţilor care depăşesc limitele stabilite prin norme, în mod proporţional cu numărul de puncte realizat de fiecare furnizor, până la consumarea acestor sume.

Guvernul României va asigura fondurile necesare pentru tratamentul pacienților cu arsuri grave din București, Timișoara și Târgu Mureș

Tot miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a anunțat că vor fi alocate 343 de milioane de lei pentru construcția a trei centre pentru tratarea pacienților cu arsuri grave în Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. În ședința de guvern a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) în acest sens.

„Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în domeniul sănătăţii pentru a ne asigura că lucrările de construcţie şi operaţionalizare pentru cele trei centre pentru mari arşi vor fi duse la bun sfârşit. Este vorba de o alocare de la bugetul de stat a unei sume de 343 milioane lei pentru ca operaţionalizarea celor trei centre care vor asigura tratamentul pacienţilor cu arsuri grave din România să se ducă până la bun sfârşit.

Există o finanţare acordată prin intermediul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, asigurată până la finalul anului viitor. Banii pe care Guvernul a decis să-i aloce în acest sens vor garanta, practic, că, cele trei centre de mari arşi din Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş vor fi realizate, punând astfel la dispoziţia pacienţilor din România capacitatea de a le veni în ajutor cu cele mai înalte standarde în domeniu”, a declarat, miercuri, Dan Cărbunaru.

Secretarul de stat din cadrul Ministerul Sănătăţii, Alexandru Florin Rogobete, a zis că pentru aceste obiective se vor aloca din împrumuturi 400 de milioane de euro, fiind necesară suplimentarea finanţării de la bugetul de stat. Potrivit spuselor sale, după finalizarea acestor obiective de investiţii, România va avea 31 de paturi pentru pacienţii care au arsuri grave, 20 de paturi pentru pacienţii intermediari şi 58 de săli de operaţie dedicate pacienţilor cu aceste patologii.

„Ministerul Sănătăţii implementează proiectul privind reforma sectorului sanitar pentru construcţia celor trei centre de mari arşi în România: unul la Timişoara, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unul la Târgu Mureş şi unul la «Grigore Alexandrescu» pentru pacienţii pediatrici.

Cele două împrumuturi cumulează 400 de milioane de euro, însă este necesară asigurarea unor sume suplimentare din bugetul de stat al Guvernului după anul 2025 pentru finalizarea acestor obiective de investiţii. Sigur, diferenţele dintre împrumutul estimat iniţial şi sumele actuale sunt datorate inflaţiei şi creşterilor de preţuri pentru materialele de construcţii”, a spus Alexandru Florin Rogobete.