Andrei Caramitru: Țara asta stă în 200.000 de oameni

Economistul Andrei Caramitru a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care afirmă că economia României se bazează pe un număr redus de persoane active. El susține că aproximativ 200.000 de oameni angajează, plătesc salarii și taxe, din care sunt acoperite toate pensiile și salariile din sistemul public.

Caramitru a spus că acești oameni susțin două treimi din populația țării. În completare, câteva mari companii străine și finanțatorii internaționali ar asigura restul de o treime din fondurile pentru salarii și pensii.

„E prăpăd. Foamete. Nebunie!”

În mesajul său, Andrei Caramitru a avertizat că, dacă situația economică și politică se degradează, persoanele și firmele de care depinde economia se pot retrage rapid. El a menționat că acești 200.000 de oameni pot pleca imediat, deoarece dispun de resurse și alternative.

„Țara asta stă în 200.000 de oameni maxim – care angajează, plătesc salarii, produc, plătesc taxe din care se plătesc după TOATE pensiile și TOATE salariile la stat. Ăștia țin 2/3 din oamenii din țara asta. Și – pe lângă aceștia – câteva mari firme străine și finanțatorii internaționali. Ăștia țin 1/3 din toate salariile și pensiile din țara asta”, a scris acesta pe Facebook.

În ceea ce privește companiile mari și finanțatorii internaționali, Andrei Caramitru a explicat că aceștia pot întrerupe finanțarea și pot opri investițiile fără ca acest lucru să le afecteze semnificativ.

bancnote lei euro
SURSA FOTO: Dreamstime

El a întrebat ce se va întâmpla cu restul populației în această situație, folosind expresii precum „prăpăd”, „foamete” și „nebunie” pentru a descrie eventualele consecințe. Caramitru a spus că, în lipsa contribuțiilor acestor actori economici, țara va ajunge în haos și nu va mai putea plăti salarii sau taxe.

„DACĂ – doamne ferește – o luăm pe arătură. Cei 200.000 pleacă de aici imediat (că pot, au bani, au ce face stați liniștiți pentru ei). Finanțatorii și marile firme – taie banii și dacă e pun pe zero investiția – e oricum irelevantă pentru ei. Și atunci ce fac TOȚI ceilalți doamne ferește? E prăpăd. Foamete. Nebunie!!!!”, a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook.

În încheierea mesajului, Caramitru a transmis un apel la luciditate, subliniind că este frustrat, dar că toți trebuie „să ne revenim”.

„Așa ca știu și eu sunt frustrat. Dar – băi – de unde mai plătim vreun salariu sau vreo taxă? Cum trăiesc după oamenii? E haos. Distrugem țara. Nu fiți nebuni. Trebuie toți – toți – să ne revenim!!!”, a mai scris Andrei Caramitru.

Cursul euro, în creștere

Pe 7 mai 2025, Banca Națională a României a anunțat o creștere a cursului euro-leu. Euro a fost cotat la 5.0991 lei, în urcare cu 0.0613 lei față de ziua precedentă. Această majorare vine imediat după ce, în urmă cu o zi, euro a depășit pentru prima dată pragul de 5 lei, cu o creștere de 0.0603 lei într-o singură zi.

În aceeași zi, Dragoș Anastasiu, consilier onorific pentru relația cu mediul de afaceri al președintelui interimar Ilie Bolojan, a declarat că, în urma creșterii cursului, a pierdut „multe milioane”.