Valurile de căldură au doborât toate recordurile în nord-vestul Pacificului, Europa și Arctica. Incendiile de pădure au devastat orașe din California, Canada, Grecia și Australia. Și au fost doar câteva dintre aceste extreme meteo.

Numai în SUA, pagubele cauzate de cele mai mari dezastre climatice și meteorologice sunt de așteptat să depășească 100 de miliarde de dolari în 2021, scrie The Conversation.

La ce să ne așteptăm într-o lume care se încălzește rapid

Multe dintre aceste evenimente meteorologice extreme au fost legate de schimbările climatice cauzate de om și ne arată la ce trebuie să ne așteptăm într-o lume care se încălzește rapid.
În America, s-a constatat un fenomen special: o diferență accentuată a precipitațiilor, cu o parte a țării prea umedă și cu o alta prea secetoasă.

În acest an, estul SUA a fost măturat de furtună după furtună. Ploile căzute în cantități record în Tennessee au declanșat inundații mortale. Rămășițele uraganului Ida au fuzionat cu un alt front atmosferic după ce uraganul a lovit Louisiana și au devenit atât de intense încât au stabilit recorduri de precipitații și au inundat stațiile de metrou și apartamentele din New York și Pennsylvania, cu consecințe devastatoare.

Între timp, aproape tot vestul SUA s-a aflat sub stăpânirea secetei, contribuind la alimentarea incendiilor care au mistuit păduri și orașe.

Acest tip de divizare a vremii între est-vest poate fi sporită de La Niña

Acest tip de divizare a vremii între est-vest poate fi sporită de La Niña, un fenomen periodic alimentat de temperaturile Oceanului Pacific, care tinde să lase sud-vestul mai secetos decât în ​​mod normal, iar nordul și o mare parte din jumătatea de est a SUA mai umede. Dar se mai întâmplă și altceva: încălzirea globală alimentează atât seceta, cât și precipitațiile extreme.

Încălzirea globală tinde să facă locurile umede mai umede, iar cele secetoase și mai secetoase

Precipitațiile nu sunt distribuite uniform pe planetă din cauza modelului global de circulație a atmosferei. Această circulație globală aduce umiditate în locurile unde vânturile se unesc, cum ar fi regiunile tropicale.

Presupunând că nu există schimbări semnificative în tiparele vântului global, creșterea umidității va însemna că mai multă umiditate este transportată din zonele uscate în zonele umede. Încălzirea globală ar putea schimba, de asemenea, modelul de circulație globală, provocând o schimbare în regiunile umede și uscate ale lumii.