Ce vor oficialii de la Pentagon

Oficialii de la Pentagon își doresc întărirea Flancului Estic al NATO. Aceștia vor să facă mai multe modificări la scutul de la Deveselu ca să devină mai puternic și să aibă capacitatea să identifice rachetele inamicilor.

Tehnologia a avansat foarte mult de la inaugurarea scutului de la Deveselu, care a avut loc în urmă cu 7 ani.

Americanii consideră că scutul are nevoie de îmbunătățiri. Rachetele vor fi înlocuite cu unele de ultimă generație, capabile să neutralizeze mai multe tipuri de muniție, comparativ cu cele de acum. De asemenea, senzorii de detecție vor fi îmbunătățiți, iar instalațiile fizice vor fi și ele întărite.

Mica localitate din județul Olt, un punct fierbinte pe harta de negocieri dintre SUA-NATO și Rusia

În urmă cu un deceniu, România și SUA au semnat un acord în urma căruia baza aeriană de la Deveselu a fost aleasă pentru a începe construirea unui centru de interceptare și distrugere a rachetelor balistice “Aegis Ashore”.

Lucrurile au mers bine, iar “Scutul de la Deveselu” este operațional din mai 2016. El face parte dintr-un întreg sistem intitulat “The European Phased Adaptive Approach” (EPAA), care are ca rol apărarea în fața oricărui atac desfășurat asupra Europei cu rachete balistice.

Un alt centru asemănător se află și la Redzikowo, în nordul Poloniei, intitulat European Interceptor Site.

Cele două au capabilități sporite de detectare, printr-o rețea de radare, a rachetelor balistice, iar în câteva secunde pot fi lansate proiectile SM-3 pentru a le distruge.

Sistemul de apărare se coordonează și cu sistemele mobile, aflate pe vase de război, care la rândul lor pot lansa proiectile antirachetă.

“Sistemul de apărare balistică Aegis Ashore încorporează, în programul său de proiectare și testare, zeci de ani de operațiuni fiabile și eficiente ale sistemului naval Aegis”, se arată într-o prezentare tehnică publicată de Ambasada SUA la București.

“Sistemul de apărare antirachetă balistică Aegis s-a dovedit eficient printr-o testare repetată. Din 2002, sistemul a avut succes în 28 din 34 de teste de interceptare”, se arată în documentul citat.