Analistul economic Adrian Negrescu estimează că scumpirile, chiar dacă se vor tempera spre toamnă, vor continua până în 2023, în contextul în care s-au observat deja majorări ale prețurilor carburanților, alimentelor, facturilor și ratelor bancare.

„BNR estimează o inflație de 11,23% în iunie. Scumpirile se vor mai tempera spre toamnă, dar vor continua până în 2023. Abia în decembrie 2023 am putea avea o inflație de 3%. Ca să știți ce urmează”, spune analistul economic Adrian Negrescu.

Compensarea facturilor: O propunere discriminatorie care introduce niște reguli absurde

Amintim că, de la 1 aprilie a intrat în vigoare o nouă schemă de compensare a facturilor, măsură criticată de Adrian Negrescu, care subliniază absența unor măsuri economice coerente, de natură să stimuleze economia, nu să o inhibe. Potrivit acestuia, aceasta este „o propunere discriminatorie care introduce niște reguli absurde, fără legătură cu efectul și dorința noastră de a stimula consumul, în condițiile în care economia trăiește din consum”.

„S-a ajuns ca persoanele fizice, care consumă peste 300 de kilowați pe lună – și nu vorbim despre niște bogați, pentru că dacă ai în casă un cuptor electric, un aparat de aer condiționat și un boiler depășești acest plafon. Cred că sunt 3 milioane de consumatori care-l depășesc și care vor plăti tarife mai mari decât companiile din România. Vă dați seama la ce s-a ajuns?” a punctat analistul economic.

Rate mai mari pentru creditele cu dobândă variabilă

De asemenea, în condițiile în care Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi, 31 martie, majorarea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), unii români vor plăti rate mai mari începând de vineri, 1 aprilie.

Astfel, pentru românii cu credite cu dobândă variabilă, pentru o sumă de 250.000 de lei, luată pe o perioadă de 30 de ani, rata în luna martie 2022 este de 1.292 de lei, calculată la un IRCC de 1,17%.

Estimările finzoom.ro arată că pentru luna aprilie rata va urca la 1.398 de lei pentru un IRCC de 1,86%, ceea ce înseamnă o creștere de 106 lei față de prezent. De asemenea, pentru luna iulie 2022 estimările arată o nouă creștere până la 1.499 de lei pentru un IRCC de 2.50%, adică în plus cu 207 lei față de prezent.