Evoluția prețurilor a revenit pe teritoriu pozitiv din prima lună a acestui an, în ciuda scăderii cu un punct procentual a cotei de TVA, de la 20% la 19%. În ianuarie, inflația s-a situat la 0,1%, prima lună cu inflație pozitivă după luna mai a anului trecut și după o rată de -0,5% în decembrie 2016. Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de 0,2% la sfârșitul lui martie și la 1,7% la sfârșitul anului, cu un interval de incertitudine de 0,5 puncte procentuale (plus sau minus). Dacă însă evoluția pozitivă va continua la fel ca în prima lună a anului, estimările BNR ar putea fi depășit încă din primul trimestru. 

Prețurile de consum au crescut, în ianuarie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,12% și al ieftinirii celor nealimentare cu 0,24%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Ponderea mărfurilor și serviciilor care au consemnat o scădere a prețurilor comparativ cu ianuarie 2016 este de 27,6%, iar cele care au crescut cu până la 2,5% au o pondere de 60,6%. Mărfurile și serviciile care s-au scumpit cu mai mult de 2,5% au o pondere de 11,8%. 
Cel mai mult s-au scumpit legumele și conservele de legume, cu 5,82%, și fructele proaspete, cu 4,36%. Dintre legume se remarcă, la fel ca în fiecare an, cartofii, cu o creștere de 4,65%, dar rădăcinoasele au tendința de ieftinire din al doilea trimestru al anului, când încep să apară recoltele noi. În rest, mărfurile au scumpiri de sub un punct procentual, doar câteva categorii consemnând scăderi ușoare, cea mai însemnată fiind la fasole boabe și alte leguminoase, de -0,15%. 

Mărfurile nealimentare per total au coborât cu 0,93%, cea mai mare ieftinire fiind la transportul pe calea ferată, cu -5,68%, urmat de prețul energiei electrice cu 2,79% și de combustibili cu 2,52%. Ieftiniri previzibile având în vedere reducerea cotei de TVA. Scumpiri găsim la energia termică, de 0,33%, dar și de 0,22% la transportul rutier. De asemenea, abonamentele radio și tv s-au scumpit cu 0,18%, majorare care ar trebui să dispară de luna aceasta ca urmare a eliminării taxei, conform programului actualului guvern. Interesant este că frigiderele și mașinile de spălat s-au scumpit ușor, cu 0,06% și 0,08%, iar aici scăderea de TVA ar fost contracarată de deprecierea leului față de dolarul american. 

Cresc veniturile, cresc taxele

Tabloul evoluției indicelui prețu­rilor de consum aferent lunii februarie va fi la fel de interesant de analizat în condițiile în care, de luna aceasta, a fost majorat salariul minim pe economie cu 200 de lei și au apărut deja mai multe voci care au anunțat că s-au ieftinit mai multe produse de bază, cum ar fi cele de panificație. Și în ianuarie pâinea s-a scumpit cu 0,05%, conform INS, în timp ce creșterea la nivelul tuturor produselor de morărit și panificație a fost de 0,07%. 
Produsele și serviciile care necesită multă forță de muncă necalificată, adică sectoarele economice unde găsim cei mai mulți dintre cei peste 1,2 milioane de angajați cu salariul minim pe economie, vor fi cel mai afectate de majorarea acestuia. Salariul minim aproape s-a dublat din 2013 până acum (la începutul lui 2013 era de 700 lei), dar nu prea s-a regăsit în inflație. De altfel, în ultimii doi ani majorările salariale au fost contracarate de reduceri ale taxelor pe muncă și ale TVA. Având în vedere că anul acesta nu va mai fi vorba de reduceri de taxe semnificative pentru sectorul privat, majorările s-ar putea reflecta mai mult în inflație. 

Deocamdată, țara noastră rămâne la una dintre cele mai scăzute rate ale inflației din Uniunea Europeană. La nivelul zonei euro rata anuală a inflației a fost în ianuarie de 1,8% și de 1,7% pentru UE 28, după ce în decembrie a fost de 1,1% în zona euro și de 1,2% în UE. Alături de România se află și Bulgaria, cu o inflație de 0,4%. Cele mai mari scumpiri au fost consemnate în Belgia, cu 3,1%, în Spania și Letonia, cu 2,9%, și în Estonia, cu 2,8%. Din fericire, nu vom vorbi de un impact semnificativ al inflației în acest an. Chiar dacă revine în teritoriu pozitiv, rata anuală va fi în jurul a 2%, nivel considerat bun și pentru economie.

3,1% a fost rata anuală a inflației în ianuarie în Belgia, cea mai mare de la nivelul Uniunii Europene

Top cinci scumpiri în ianuarie 2017
Legume și conserve de legume    5,82%
Cartofi    4,65%
Fructe proaspete    4,36%
Fructe și conserve din fructe    3,02%
Citrice și alte fructe meridionale    1,46%
Sursa: INS