Preţurile la carburanţi, ţigări, gaz şi electricitate vor creşte mai puţin, la începutul anului viitor, în cazul în care Comisia Europeană va accepta o solicitare a României de amânare a creşterii accizelor.

România va solicita Comisiei Europene să permită României amânarea creşterii cotelor la accize de la 1 ianuarie 2010, conform calendarului convenit, şi să permită majorarea taxelor doar cu diferenţa de curs valutar, de 14,2% în raport cu euro, potrivit ministrului Gheorghe Pogea.

Populaţia nu poate suporta două tipuri de scumpiri

„Există un calendar de creştere a accizelor agreat cu Comisia Europeană. Din păcate, preţul plătit la accize are în vedere şi evoluţia cursului de schimb, care s-a depreciat cu 14,2%. Din cauză că deprecierea cursului de schimb este substanţială, Ministerul Finanţelor, prin Departamentul de analize, a propus să nu mai fie majorată şi acciza în euro, ci să fie splitată, pentru că impactul financiar asupra contribuabilior ar putea fi extrem de mare. Nu pot fi suportate de populaţie ambele efecte”, a spus Pogea, citat de Mediafax.

Accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de schimb 4,2688 lei/euro, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE). Cursul este mai mare cu 14,2% faţă de cotaţia din urmă cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosită la calculul accizelor pentru 2009.

Cu cât ar fi trebuit să se mărescă accizele în euro

Ţigări: de la 64 de euro, la 74 de euro pe mia de ţigarete. Ar reveni un leu pe pachetul de ţigări. 
Electricitate: de la 0,84 euro pe MWh la 1 euro pe MWh;
Motorină: de la 283,9 la 293,21 euro pe 1.000 de litri sau 4 bani (0,04 lei) pe litru.
Benzină (fără plumb): de la 335,72 euro la 348,02 euro la mia de litri, sau 6 bani (0,06 lei) pe litru.
Gaz natural: de la 0,27euro la 0,32 euro pe GJ.

La băuturile alcoolice, accizele în euro rămân la nivelul din 2009.
TVA-ul se aplică asupra preţului care include acciza, deci efectul este amplificat cu un factor de 1,19.
 
Amânare pentru sfârşitul verii

„Această depreciere a cursului, la care s-ar adăuga un nivel de creştere echivalent, ar putea duce la creşteri cu 28-30% la unele accize”, a spus Pogea.

Întrebat dacă amânarea majorării accizelor s-ar putea produce pentru lunile aprilie şi septembrie ale anului viitor, ministrul a răspuns că „de regulă, da, dar va trebui să discutăm cu partenerii noştri (Comisia Europeană – n.r.)”.

„De la 1 ianuarie, nu va creşte acciza, ci vor fi avute în vedere doar influenţele cursului valutar asupra cărora nu putem acţiona”, a conchis Pogea.

Te-ar putea interesa și: