Conform Eurostat, organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica, doar 10% din adolescenții români de peste 16 ani au mărturisit că participă la orele online.

Nici elevii bulgari nu au fost interesați de școala online, participând la ore doar 12% dintre adolescenți.

La polul opus, Irlanda a fost țara europeană care se mândrește cu elevi activi, chiar și acasă: 46% din adolescenți au făcut un curs online sau au utilizat materiale de învățare online. Finlanda și Suedia au înregistrat ambele un procent de 45%, fiind urmate de Țările de Jos cu 44%.

Sărăcia distruge viitorul elevilor români

Din nefericire, eșecul școlii online din țara noastră a fost cauzat de săcăria din mediului rural. În România, un sfert din gospodorii nu au acces la internet, astfel că elevii nu au putut fi activi la orele online.

Reamintim că la începutul lui februarie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat într-o emisiune TV că trecerea elevilor la orele online trebuie evitată deoarece „a fost un dezastru.” „Sunt state care nici nu prea le-au avut închise și bine au făcut”, a spus acesta.

Ministrul Educației, împotriva orelor online: A fost un dezastru

Joi, 3 februarie, Sorin Cîmpeanu a explicat că școlile rămân deschise deoarece beneficiul lor este incomensurabil. Acesta a informat că, în prezent, doar 2% din clase fac ore online din cauza numărului de elevi infectați cu Sars-CoV-2.

Școlile rămân deschise pentru că trebuie să rămână deschise, pentru că niciunde în Europa nu se mai închid. Sunt state care nici prea le-au avut închise și bine au făcut. Este e o problemă de viitor al acestei națiunii. Este o problemă de echilibru între risc și beneficiu. Beneficiul școlilor deschise este incomensurabil. Acum sunt 3.576 clase online, adică puțin peste 2%”, a declarat acesta la Digi24.

Ministrul Educației a spus că își dorește de la acest an școlar „să îl încheiem în normalitate deplină, să putem să susținem examenele naționale fără probleme, să putem să eliminăm școala online pentru că a fost un adevărat dezastru pentru școala românească.”