Inițiativa anunțată de Marcel Ciolacu are ca scop principal asigurarea accesului tuturor instituțiilor relevante la date actualizate privind educația universitară și crearea unui sistem integrat de colectare și analiză a informațiilor.

Marcel Ciolacu a anunțat lansarea Platformei Naționale de Raportare Unică în Învățământul Superior

Platforma, elaborată și întreținută de Ministerul Educației, va centraliza raportările instituționale și individuale referitoare la activitatea științifică a personalului didactic și de cercetare. Proiectul este susținut legislativ de deputatul liberal Vasile Aurel Căuș, care a inițiat modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 pentru a institui obligativitatea raportării prin intermediul noii platforme.

Aceasta va răspunde solicitărilor Ministerului Educației, ale organismelor sale consultative, ale Institutului Național de Statistică, Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și ale altor entități ale statului.

„Lansăm azi Platforma Națională de Raportare Unică în Învățământul Superior, finanțată mai ales din fonduri europene. Este un sistem modern care va crește digitalizarea în domeniul educației și va asigura accesul tuturor instituțiilor la date actualizate din zona educației universitare”, a informat Ciolacu.

Ministerul Educației
SURSĂ FOTO: Ministerul Educației

Universitățile vor avea acces direct la datele colectate și la rapoartele privind cadrele lor didactice și de cercetare

Prin implementarea acestui sistem, universitățile vor avea acces direct la datele colectate și la rapoartele privind cadrele lor didactice și de cercetare, contribuind astfel la o mai bună administrare internă. Raportarea se va face anual, într-un format unic, prin această platformă națională, ceea ce va duce la unificarea tuturor sistemelor actuale de raportare statistică din învățământul superior.

„Raportările instituționale (…) se vor realiza printr-o raportare anuală unică, prin intermediul Platformei Naționale de Raportare Unică în Învățământul Superior”, arată proiectul.

Noua soluție digitală va facilita simplificarea proceselor, debirocratizarea activităților administrative și reducerea costurilor materiale, umane și de timp asociate colectării și procesării datelor statistice la nivel universitar. Lansarea platformei marchează un pas important spre eficientizarea guvernanței în educația superioară și adaptarea acesteia la cerințele tehnologice actuale.

„Este motivul pentru care am inițiat propunerea legislativă de completare a Legii Educației Naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în sensul instituirii obligației de transmitere a raportărilor instituționale și a raportărilor individuale privind activitatea științifică a personalului didactic și de cercetare, prin intermediul Platformei Naționale de Raportare Unică în Învățământul Superior”, a transmis Vasile Aurel Căuș.