Klaus Iohannis a promulgat legea privind semnalizarea rutieră

Potrivit legii promulgate de Klaus Iohannnis, persoanele responsabile trebuie să asigure instalarea, întreținerea și verificarea semnalizării rutiere conform standardelor în vigoare. Trebuie să instaleze indicatoare rutiere și alte mijloace de semnalizare rutieră. Sau dispozitive speciale pe drumurile publice din localitatea aflată în zona de administrare. Inclusiv cele de intrare și ieșire, cu semnificațiile corespunzătoare. De asemenea, acestea sunt obligate să aplice, să instaleze, să întrețină și să verifice calitatea mijloacelor de semnalizare rutiere. În conformitate cu standardele în vigoare, conform prevederilor actului normativ.

Potrivit legii semnate de către Klaus Iohannis, administratorul drumului public, este obligat să aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale. Sau alte dispozitive de calmare a traficului înainte de intrarea în localitate. De trecerea pentru pietoni și de trecerea la nivel cu o cale ferată. De asemenea, trebuie să aplice marcaje rutiere rezonatoare longitudinale și marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare.

Conform legii, administratorul drumului public sau, în cazul necesar, antreprenorul sau executantul lucrărilor, este obligat să semnalizeze în mod corespunzător, cât mai rapid posibil, orice obstacol sau lucrare de pe platforma drumului care îngreunează sau pune în pericol siguranța circulației, în conformitate cu reglementările tehnice specifice pentru semnalizarea temporară, și să ia toate măsurile necesare pentru înlăturarea acestora.

Atenție la echipamente

De asemenea, autoritățile locale sunt obligate să amenajeze stațiile mijloacelor de transport public, echipate cu alveole sau refugii. Cu avizul Poliției Rutiere și în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice specifice.

u-turn, semn rutier
SURSA FOTO: Dreamstime

În conformitate cu prevederile legii, autovehiculele care efectuează transport rutier agabaritic, precum și cele de însoțire a acestora, sau care transportă mărfuri și/sau deșeuri periculoase, trebuie să aibă echipamentele specifice. De asemenea, acestea trebuie să fie dotate cu semnale speciale de avertizare cu lumină galbenă, iar conducătorii acestora sunt obligați să le mențină în funcțiune pe toată durata deplasării pe drumul public.

Anchetatorii accidentelor de circulație trebuie să menționeze semnalizările rutiere

În situația accidentelor de circulație soldate cu decesul sau vătămarea corporală a unei sau mai multor persoane, polițistul desemnat pentru investigație la locul incidentului este obligat să menționeze în actele de constatare existența sau inexistența semnalizării rutiere și calitatea acesteia. De asemenea, trebuie să înregistreze prin fotografie și video prezența sau absența semnalizării rutiere sau eventualele deficiențe ale acesteia.

În cazul accidentelor în care sunt produse doar pagube materiale, aceste obligații revin polițistului desemnat pentru soluționarea incidentului, numai dacă cel puțin una dintre persoanele implicate solicită constatarea absenței semnalizării sau a eventualelor deficiențe ale acesteia.

Potrivit noii legi promulgate de către Klaus Iohannis, constituie contravenții următoarele: nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferată, în conformitate cu standardele și reglementările tehnice în vigoare; neprelungirea obstacolelor care pot afecta vizibilitatea conducătorilor auto la trecerile la nivel cu calea ferată; nerespectarea obligațiilor privind instalarea, aplicarea și verificarea mijloacelor de semnalizare rutieră, precum și a dispozitivelor speciale de acest fel.

Nesemnalizarea lucrărilor de pe drumuri este contravenție

De asemenea, constituie contravenții nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare, în conformitate cu standardele și reglementările tehnice în vigoare. A obstacolelor sau lucrărilor din zona drumului public, precum și neglijarea asigurării stării de viabilitate a oricărui element care face parte din drumul public, conform reglementărilor tehnice în vigoare, precum și lipsa de acțiune în înlăturarea obstacolelor de pe aceste elemente.

De asemenea, constituie contravenție nerespectarea obligației de către administratorul drumului public. Sau, după caz, de către antreprenorul sau executantul lucrărilor, de a lua toate măsurile necesare pentru înlăturarea indicatoarelor și mijloacelor de semnalizare rutieră temporară la finalizarea lucrărilor.