Bolnavii cronici, scutiți de plata contribuțiilor speciale pentru concediile medicale

Întrebat dacă bolnavii cronici vor fi scutiți de plata impozitului de 10% pe CASS pentru concediile medicale, Marcel Ciolacu a spus:

”În primul rând, CASS plătim cu toţii, şi medicii, şi dvs, toată, lumea, oriunde în lumea asta. Nu poţi să ţii sistemul de sănătate fără contribuţia pe sănătate. Nu e o taxă introdusă nici de Ciolacu, de când e un stat modern, în lume, a introdus o taxă în ceea ce priveşte sănătate. Am luat o decizie în Guvern şi am exceptat pe această taxă, cu alte cuvinte, cel aflat în concediu medical pentru maternitate, pentru faptul că are copilul bolnav, pentru boli cronice, pentru cancer, va avea un venit suplimentar cu această taxă de 10%”.

Cât despre faptul că bolnavii cronici nu sunt incluși în ordonanța adoptată de Guvern, premierul a spus:

”Ba da, urmează (..). Am luat o decizie rapidă, pentru că se tot întârzia a se interveni în Parlament pe acest act normativ şi am luat o decizie, nu sunt probleme în ceea ce priveşte bolnavii cronici”.

Marcel Ciolacu a afirmat s-a început de la concedii medicale de 870 de milioane.

”A venit pandemia, s-a suplimentat cu vreo 570 de milioane concediile medicale decontate de Casă. Ne-am trezit într-un sistem în care avem 6 miliarde concedii medicale. Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume la asemenea dimensiuni.

Dacă doriţi ca eu să dau venituri mai mari celui care, cu voia sau fără voia lui a răcit şi stă 5 zile acasă, nu o să o fac. Să încurajez ca cel care e răcit şi stă acasă să primească cu 10% mai mult decât cel care este la serviciu, nu am să o fac”, a spus el.

Potrivit șefului Executivului, cheltuielile sunt mai mari pentru bolnavi cronici, pentru mame, pentru copii bolnavi.

”Eu ştiu că aspirina este pe lista de compensate. Să dau şi medicamente compensate pentru tuse şi junghiuri, să plătesc absolut tot şi să suport eu, statul român, la această dimensiune de 6 miliarde de an concedii medicale, nu o să o fac. Şi o să o pun cu toate riscurile, pentru că nu mi se pare corect ca unii să muncească (…) şi să găsim soluţii să stăm acasă şi să câştigăm şi mai mult decât cei care muncesc. Mi se pare o aberaţie”, a declarat el.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu; SURSA FOTO: Capital.ro

Investiție de 500 de milioane de euro la Spitalul Fundeni

Tot luni, Marcel Ciolacu a anunțat o investiție majoră de aproape 500 de milioane de euro la Spitalul Fundeni din București. El a subliniat, de asemenea, că sănătatea trebuie să fie o prioritate fundamentală

Premierul a susținut o conferință de presă în care a discutat despre fondurile investite de Ministerul Sănătății într-un laborator. El a subliniat că un prim-ministru sau un Guvern nu ar trebui să abordeze subiectul sănătății doar în Ziua Mondială a Sănătății, ci în mod constant.

Marcel Ciolacu a subliniat importanța sănătății ca prioritate a guvernanților. Ca urmare, împreună cu ministrul Sănătății, s-a hotărât să aprobe indicatorii pentru viitoarea platformă de la Spitalul Fundeni. Investiția totală se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro. Aceasta este finanțată din fonduri europene (POS), împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI), precum și din bugetul de stat.

În plus, el a menționat că discuțiile despre sănătate și importanța actului medical sunt frecvente în fiecare colț al României. A subliniat că există câteva instituții medicale în care se salvează vieți. Premierul a evidențiat că aceste instituții sunt adesea destinațiile pentru cazurile medicale urgente.

Marcel Ciolacu consideră că medicii, chiar și atunci când ocupă funcții de manageri, nu ar trebui să fie neapărat recunoscători față de vreun primar, prim-ministru sau altă persoană implicată în aceste proiecte. Mai multe puteți citi aici.