O nouă lege privind asigurările auto de răspundere civilă auto (RCA) aduce schimbări semnificative pentru șoferi privind polițele RCA. Aceste modificări includ posibilitatea suspendării poliței RCA, dar și verificarea electronică a stării poliței, chiar și atunci când mașina este parcată.

Polițele RCA vor putea fi suspendate

Una dintre schimbările majore este legată de suspendarea poliței RCA. Această modificare vine în ajutorul șoferilor care au permisul de conducere suspendat. Astfel, potrivit noilor reglementări, șoferii care rămân fără permis de conducere pot suspenda polița RCA pe toată perioada în care nu dețin permisul, potrivit Digi24.

De asemenea, polița RCA poate fi suspendată și în cazul în care mașina suferă avarii. Se poate face acest lucru prin intermediul unei cereri la asigurător și prezentarea dovezii avariei. În acest context, mașina trebuie ținută în afara părții carosabile, iar perioada asigurării se prelungește prin act adițional la polița RCA.

Verificarea electronică a poliței și schimbări privind istoricul daunelor

Altă modificare importantă este reprezentată de introducerea verificării electronice a poliței RCA. Asta înseamnă că polița RCA poate fi verificată electronic.  Nu va mai fi necesară oprirea șoferului de către poliție în trafic. Verificarea poate avea loc chiar și atunci când mașina este parcată.

Noile reglementări prevăd că Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) sau asigurătorul sunt obligați să emită la cerere un certificat cu istoricul daunelor. Modul de utilizare a acestui certificat în calculul poliței RCA va fi publicat pe site-ul oficial.

O altă modificare îi vizează pe organizatorii de evenimente auto. Aceștia vor fi obligați să încheie o asigurare pentru eventualele prejudicii produse în cadrul evenimentului. În cazul în care organizatorul nu dispune de o asigurare sau nu poate plăti, BAAR va interveni și va recupera ulterior suma de la organizator sau de la instituția care a aprobat evenimentul.

ASF a propus prelungirea plafonării prețurilor RCA

Amintim că, ASF a propus recent un proiect de prelungire până la 31 decembrie a Hotărârii de Guvern care stabileşte tarifele maximale pe care societăţile de asigurări le vor practica.

„Consiliul ASF a aprobat un proiect de prelungire a Hotărârii de Guvern care stabileşte tarifele maximale pe care societăţile de asigurări le vor practica, adică cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. Propunerea noastră este de a prelungi această HG până la data de 31 decembrie.

Nu există modificări, avem o simplă propunere de prelungire a HG, este un proiect pe care noi l-am înaintat Ministerului de Finanţe”, preciza Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări, ASF.