Astfel, ING și-a notificat clienții că pentru anumite tranzacții, va cere documente justificative. De asemenea, banca anunță faptul că, în anumite cazuri, există posibilitatea ca anumite tranzacții chiar să fie oprite. Măsura face parte dintr-o obligație la nivelul Uniunii Europene privind măsurile împotriva spălării banilor și care vizează tot sistemul bancar european, nu numai clienții ING.

„Trebuie să ne asigurăm că respectăm cerințele ce ne sunt aplicabile, impuse atât prin legislația europeană, cât și prin cea națională, inclusiv cele stabilite în temeiul legislației pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Ca să facem asta, trebuie să monitorizăm continuu relațiile de afaceri ale clienților noștri pentru a ne asigura că tranzacțiile realizate sunt conforme cu informațiile deţinute referitoare la client, la profilul riscului, inclusiv, după caz, la sursa fondurilor, dar și că documentele, datele sau informaţiile deţinute sunt actualizate si relevante.

Așa că, în anumite situații, s-ar putea să-ți cerem actualizarea datelor și informațiilor, documente și informații suplimentare sau să îți amânăm executarea unor tranzacții,” se arată în mailul trimis clienților ING.

Banca precizează că în cazul în care clienții nu sunt de acord cu aceste măsuri, sunt liberi să denunțe unilateral, relația contractuală cu banca.

„Recomandarea noastră e să citești cu atenție documentele contractuale actualizate. Iar dacă nu avem nicio veste de la tine până la data de 1 mai 2020, înseamnă că ești de acord cu modificările.

Dacă nu ești de acord cu ele sau pentru orice alte informații ne poți contacta la unul dintre numerele de telefon de mai jos. Ai dreptul de a înceta relația contractuală, până la data propusă pentru aplicarea modificărilor. Fără costuri suplimentare,” se arată în mail.

Despre noile reglementări în domeniul schimbării banilor a vorbit, recent, Daniel Staicu, șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Acesta a vorbit despre directiva a șasea a Uniunii Europene privind reglementarea în domeniul spălării banilor și vizează toți clienții băncilor din Uniunea Europeană.

Tot ING a trimis săptămâna trecută un mail în care îi avertiza pe clienți să aibă mare grijă la solicitările unor terțe persoane de a face tranzacții de pe conturile personale.

„Fereşte-te întotdeauna de persoanele necunoscute care îţi propun să transferi banii lor prin conturile tale. În spatele acestei cerinţe se ascund, de cele mai multe ori, afaceri ilegale şi periculoase pentru care poţi ajunge să răspunzi şi tu în faţa legii, chiar dacă eşti un simplu cărăuş de bani sau „money mule”, atrage atenția ING.