Majoritatea oamenilor se întreabă când și cum se va termina pandemia COVID sau dacă va reprezenta o amenințare constantă, potrivit unei analize a World Economic Forum.

Oamenii de știință anticipează că COVID-19 va deveni endemic în timp, dar vor exista focare sporadice în care va scăpa de sub control. Trecerea de la pandemie la endemie se va desfășura probabil diferit în diferite locații din întreaga lume.

„Epidemie”, „Pandemie” și „Endemie” sunt termeni care privesc maladii infecțioase severe și care stîrnesc mereu teamă. Epidemiile sunt în esență focare fără restricții geografice strânse. Virusul Ebola care s-a răspândit în trei țări din Africa de Vest în perioada 2014-2016 a provocat o epidemie.

O pandemie este o epidemie care se răspândește în multe țări și pe multe continente. Exemplele includ gripa A (H1N1) sau „gripa spaniolă” în 1918, HIV / SIDA, SARS-CoV-1 și virusul Zika.

COVID-19 poate deveni endemic

Circulația normală a unui virus într-o locație specificată în timp descrie un virus endemic. Cuvântul „endemic” provine din grecescul endēmos, care înseamnă „în populație”.

Un virus endemic este relativ constant într-o populație cu tipare în mare parte previzibile. Specifică zonelor tropicale, malaria este unul dintre exemplele frecvente de endemie. Anual se înregistrează în jur de 300 de milioane de îmbolnăviri.

Virușii pot circula endemic în anumite regiuni geografice sau la nivel global. Virusul râului Ross circulă endemic în Australia și în țările insulare din Pacific, dar nu se găsește în alte regiuni ale lumii. Între timp, rinovirusurile care cauzează răceala circulă endemic prin lume. Și gripa este un virus endemic.

Care este calea de la pandemie la endemie

Pandemia ar putea dispărea așa cum s-a întimplat cu variola și poliomielita sau ar putea deveni treptat endemică.

Factorii gazdă, mediu și virus se combină pentru a explica de ce unele virusuri sunt endemice, în timp ce altele sunt epidemice. Fiecare virus are propriile sale caracteristici, de la viteza de replicare a virusului până la rezistența la medicamente. Noile tulpini COVID se transmit mai repede și provoacă diferite simptome.

Virușii sunt mai predispuși să devină endemici dacă se adaptează la un mediu local și / sau au o sursă continuă de gazde sensibile. Pentru COVID acestea ar fi gazde cu imunitate scăzută sau zero.

Cât timp va dura până când COVID-19 va deveni endemic

Majoritatea experților în sănătate publică cred că COVID-19 nu va dispărea precum variola, cel puțin pentru o vreme. Aceștia se așteaptă ca numărul infecțiilor să devină constant de-a lungul anilor, cu posibile tendințe sezoniere și focare ocazionale mai mici. Imunitatea de turmă (din vaccinare sau din infectare) va juca un rol-cheie în a ne asigura că ne îndreptăm către un COVID endemic.

Oamenii de știință susțin că COVID va fi mai răspândit în rândul tinerilor nevaccinați sau al celor fără expunere prealabilă la virus. Așa se întâmplă cu coronavirusurile reci.

În ciuda creșterilor numărului de cazuri în fiecare anotimp sau după relaxarea restricțiilor, COVID va deveni în cele din urmă mai ușor de gestionat.

Sursa foto: Dreamstime