Autorităţile de reglementare a sectorului bancar din China au anunţat luna trecută băncile că va fi iniţiată o nouă rundă de teste de stres pentru a măsura impactul scăderii cu până la 60 la sută a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, în zonele unde valoarea lor a crescut excesiv, conform unei surse anonime, transmite Bloomberg.

Băncile au primit instrucţiuni să includă în cel mai grav scenariu un declin de 50-60 la sută al preţurilor, după ce la precedentele teste de stres scăderea preţului locuinţelor era de 30 la sută.

De asemenea, vor fi efectuate teste de stres pentru împrumuturile acordate de bănci în domenii legate de sectorul imobiliar, cum ar fi industria cimentului, a oţelului, a materialelor de construcţii şi a electrocasnicelor.

China trebuie să înfrâneze creditarea bancară, să păstreze flexibilă rata de schimb a yuanului şi să furnizeze un „ghid” pentru piaţa imobiliară pentru a ajuta economia, a afirmat joi Xia Bin, consilier al Băncii Centrale, într-un articol apărut în ziarul China Daily.

Băncile chineze se confruntă cu o sporire a riscului de credit, iar rata împrumuturilor neperformante va urca probabil, deoarece creşterea economiei Chinei încetineşte iar creditele acordate proiectelor guvernamentale ajung la scadenţă, a avertizat luna trecută agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s.

Standard & Poor’s a menţinut perspectiva stabilă asupra sistemului bancar din China, citând „forţa suficientă” a acestuia.

Creşterea anuală a economiei Chinei va încetini la 8,9 la sută în 2011, faţă de o creştere estimată de zece la sută în 2010, conform prognozei analiştilor. În trimestrul doi din 2010 Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat un avans de doar 10,3 la sută, faţă de 11,9 la sută în primele trei luni din 2010.

Standard & Poor’s estimează că rata creditelor neperformante va rămâne în China sub zece la sută până la sfârşitul lui 2012.

Guvernul condus de Wen Jiabao intenţionează să limiteze în acest an creşterea creditului la 7.500 miliarde yuani (1.400 miliarde dolari) faţă de nivelul record de 9.590 miliarde yuani înregistrat în 2009. În primele două luni ale anului, băncile chineze au împrumutat deja 28 de procente din ţinta guvernului pentru 2010, vice-guvernatorul PBOC, Zhu Min, apreciind recent că o moderare ar fi binevenită.

SURSA: Agerpres