Pentru a încasa banii de la clienți, care erau obligați să aibă și asigurare obligatorie pentru asigurări facultative de despăgubiri mai mari, mai mulţi angajaţi au încălcat legea. Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID – societate de asigurare de interes public, componentă esenţială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor – un prejudiciu de 20/10 euro per contract.

Din probatoriul administrat de procurorii Parchetului General și de polițiștii de la Direcția de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, în cazul scandalului de la societatea de asigurări Omniasig reiese că, până la acest moment, mai mulţi angajaţi au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuinţelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie.

Astfel, începând cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinţe obligaţia încheierii unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD – poliţă de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei poliţe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificările aduse Legii nr. 260/2008 de dispoziţiile Legii nr. 243 din 17 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 şi intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice şi juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuinţelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.