Alegeri prezidențiale 2025. AEP dezminte informațiile privind corectitudinea listelor electorale permanente

Alegeri prezidențiale 2025. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, printr-un comunicat, că informațiile apărute în spațiul public privind presupuse nereguli în listele electorale permanente sunt false. Instituția a precizat că nu a primit nicio sesizare oficială din partea vreunei formațiuni politice legată de eventuale cazuri de persoane decedate incluse în listele pentru alegerile din 18 mai 2025.

Sursa citată a mai precizat, totodată, că toți cetățenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot sunt înscriși în Registrul electoral, fiecare alegător fiind înregistrat o singură dată în acest Registru. De asemenea, informațiile din Registrul electoral provin din surse oficiale, fiind furnizate de mai multe instituții ale statului.

Datele privind înscrierea sau radierea cetățenilor din Registrul electoral sunt transmise, din oficiu, de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), după cum urmează:

  • înscrierea în Registrul electoral a cetăţenilor români care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv se face, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor;
  • după dobândirea cetăţeniei române, persoanele care au 18 ani împliniţi sunt înscrise în Registrul electoral, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor;
  • Direcţia Generală de Paşapoarte comunică Autorităţii Electorale Permanente datele privind fiecare alegător român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate, pentru a fi înscris în Registrul electoral.

Actualizarea datelor din Registrul electoral este responsabilitatea primarilor

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că actualizarea datelor din Registrul electoral este responsabilitatea primarilor sau a persoanelor desemnate de aceștia. Procesul de actualizare vizează aspecte precum modificările de domiciliu, schimbarea numelui, stabilirea reședinței, precum și radierile în caz de deces, pierderea cetățeniei, interzicerea dreptului de vot sau punerea sub interdicție.

Instituția a subliniat că evidența alegătorilor este dinamică, datele modificându-se zilnic, iar aceste schimbări sunt reflectate în rapoartele lunare publicate pe site-ul oficial, www.roaep.ro.

De asemenea, instituția furnizează numărul exact și verificabil al cetățenilor români cu drept de vot, posesori de acte de identitate emise de statul român, indiferent dacă au domiciliul în țară sau în străinătate. Românii plecați peste hotare care și-au păstrat actele de identitate cu domiciliul în România rămân înregistrați în Registrul electoral cu adresa din țară.