Alegeri prezidențiale 2025: Trei institute vor realiza exit-poll-uri la nivel național în ziua votului
Alegeri prezidențiale 2025: Votul pentru turul al doilea a început duminică, la ora 7:00, în România. În diaspora, procesul electoral s-a deschis încă de joi seara, la ora 22:00, ora României, odată cu deschiderea primei secții de vot din Auckland, Noua Zeelandă. Votul în afara granițelor se va încheia duminică, la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00, ora României.
Conform legislației în vigoare, votul la secțiile din țară și din străinătate poate fi prelungit pentru alegătorii care, la ora închiderii urnelor, se află încă la rând. Aceștia își vor putea exercita dreptul constituțional, cu condiția să fie prezenți în perimetrul secției la momentul expirării programului oficial.
Trei institute sociologice acreditate pentru exit-poll
Trei institute de cercetare sociologică au fost acreditate de Biroul Electoral Central (BEC) pentru a desfășura sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național. Este vorba despre Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE, Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS și ARA Public Opinion.

Acestea vor colecta date despre opțiunile alegătorilor imediat după exprimarea votului, oferind o estimare preliminară a rezultatelor scrutinului.
Acces controlat și reguli stricte pentru operatorii de sondaj
Operatorii celor trei institute au acces în perimetrul secțiilor de votare – în curțile clădirilor, la intrările acestora și în spațiile publice aflate la maximum 500 de metri distanță – fără a pătrunde în încăperile unde are loc votul propriu-zis.
Ei au obligația de a nu tulbura ordinea publică și de a nu interveni în organizarea sau desfășurarea procesului electoral. Acreditarea emisă de BEC este valabilă inclusiv în copie, facilitând mobilitatea echipelor de operatori în ziua votului.
Peste 17,9 milioane de alegători înscriși pe liste
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, 17.988.218 cetățeni români sunt înscriși pe listele electorale permanente. La nivel național, sunt deschise 18.979 de secții de votare, dintre care 1.289 sunt localizate în Capitală.
Deși nu au valoare juridică, sondajele de tip exit-poll reprezintă un instrument analitic important, oferind o perspectivă rapidă asupra comportamentului electoral și a posibilelor rezultate. Acestea sunt atent urmărite de mass-media, analiști și public, în așteptarea anunțului oficial al rezultatului votului.