Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, vorbeşte despre dreptul marilor retaileri din România de a-şi scana cumpărătorii care le intră în magazine. Ministrul a precizat clar că nu este vorba despre o alegere a acestor firme, ci măsura este o recomandare a autorităţilor din România. Nelu Tătaru a confirmat astfel că statul român a cerut ca toate persoanele care intra într-un supermarket să fie scanate cu ajutorul termometrelor digitale.

„Trebuie să înțelegem un lucru. Acel termometru digital îl putem folosi și noi acasă. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea. Noi am recomandat să se ia temperatura, să fie un minim triaj epidemiologic”, a declarat Nelu Tătaru, într-o intervenţie la Digi24.

Când se va vedea efectul primelor zile fără izolare la domiciliu?

Ministrul a vorbit şi despre incidentele petrecute în weekend-ul trecut, imediat după încheierea stării de urgenţă, când mulţi români au fost observaţi ignorând total normele de distanţare şi aglomerându-se în diverse spaţii publice.

„Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzație de libertate exagerată va produce și efecte. Gândiți-vă că o masă de oameni, fiecare venind din familia lui, din arealul lui, care își desfășura sau nu o boală, poate transmite celor care s-au întâlnit acolo, iar cei de acolo se vor întoarce în familiile lor. Vom vedea nașterea unor microfocare.

Eu sper să nu fie așa și sper ca, eu ştiu bucuria, pe care am avut-o să fi fost prudentă, deşi am văzut și unele locuri în care a fost atât de prudentă, și de joi încolo să avem o creștere a numărului de cazuri, dar mică”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.