Compania niponă a admis că a publicat date false privind soliditatea şi durabilitatea unor produse din aluminiu şi cupru. Ştirea a provocat un declin semnificativ al acţiunilor săptămâna aceasta, ştergând aproximativ 1,8 miliarde de dolari din capitalizarea sa bursieră. 

Peste 30 de clienţi din Japonia, inclusiv Daimler şi Airbus, sunt afectaţi de scandalul Kobe Steel, a anunţat vineri publicaţia niponă Nikkei. 

Airbus a precizat că nu a cumpărat produse direct de la Kobe Steel, dar investighează lanţul său de furnizare. 

"Până acum nu am identificat niciun furnizor care şi-a procurat de la Kobe Steel materialele pentru componentele cu care sunt echipate aeronavele noastre", a precizat un purtător de cuvânt al grupului aeronautic european. 

Printre firmele care ar fi putut folosi materiale de la Kobe Steel ce nu îndeplinesc standardele se află General Motors, Boeing, compania niponă de căi ferate, Hitachi, Toyota, Mazda, Honda şi Mitsubishi Heavy Industries. 

În cursul unei conferinţe de presă organizată în week-end, unul dintre vicepreşedinţii Kobe Steel, Naoto Umehara, a recunoscut că datele referitoare la produsele din aluminiu şi cupru au fost falsificate în mod sistematic, pentru a îmbunătăţi caracteristicile anumitor produse, o practică începută în urmă cu câţiva zeci de ani, fără ca directorii să fie la curent. (Sursa: Agerpres)