Cel putin doua rapoarte legate de contractele de energie electrica de la Turceni si Rovinari au circulat, in ultimele saptamani, pe piata. Anchete care par a ascunde puternice razboaie politice, dar si mari interese economice.


Un razboi puternic intre cel putin doua tabere politice a reizbucnit saptamana trecuta. Conflict culminat cu demisia secretarului de stat de la Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog. Chestiunile legate de revanzarea, de catre furnizorii privatii, a energiei electrice cumparate de la stat tot catre filiale ale Electrica, dar si, mai nou, scandalul cosului dintre energia ieftina a Hidroelectrica si Turceni au inflamat opinia publica. Inainte de a se automazili, Mantog a lansat o declaratie incitanta. Vorbind despre ministrul Economiei, Codrut seres, secretarul de stat a sustinut ca, in urma unei sesizari impotriva sa trimisa la DNA, acesta “a dat drumul la o chestie cu iz politic pe care nu stie cum s-o puna la loc si vrea sa-i sacrifice pe directorul de la Turceni si pe Mantog pentru a arata ca el este un dur. seres a practicat urmatoarea strategie: produce actele, le trimite acolo unde trebuie, dupa care incepe sa le invoce”, a adaugat Mantog. Un lucru este cat se poate de cert, si este demonstrat de graficele Capital: CE Turceni a livrat energie electrica la 20 de beneficiari, iar CE Rovinari, la 18 beneficiari. Dintre acestia, un numar de cinci firme cu capital privat a cumparat energie de la Complexul de la Turceni si a revandut o parte din aceasta cantitate, sau in totalitate, catre filialele Electrica. Aceeasi situatie s-a petrecut si la Rovinari, acolo unde sapte furnizori licentiati cu capital privat au revandut energie electrica si la Electrica.

In timpul mandatului sau, vicepremierul Gheorghe Pogea a sustinut puternic varianta vanzarii energiei printr-un mixt intre cea ieftina si cea de la complexurile energetice. O varianta pe care Codrut Seres a contracarat-o. Un alt raport al Corpului de control al Ministerului Economiei analizeaza alte tranzactii, in care energia s-a vandut “la cos”. Doua analize in acest sens au fost finalizate de catre Iolando Toma, seful Corpului de control. Mai precis, este vorba despre o hotarare a Consiliului de Administratie de la Complexul Energetic Turceni de a vinde energie electrica prin combinarea productiei proprii “cu energia altor producatori care utilizeaza tehnologii de producere mai ieftine”. Mai exact, energia de la Hidroelectrica este combinata cu aceea de la Turceni. Furnizorii Benny Alex, Energy Holding, Euro-Pec si Green Energy au incheiat contracte pentru care Turceni a folosit aceasta metoda. Concluzia Corpului de control este ca, din moment ce in contractele respective nu se specifica prezenta Hidroelectrica drept parte contractuala, s-a creat un “ posibil prejudiciu” de cateva milioane de euro bune. “Nu intelegem opinia din raport, care scoate din context realitatea ca atat SC Hidroelectrica SA, cat si complexurile energetice se afla in subordinea aceluiasi minister si in proprietatea statului, dar dispun de costuri de productie complet diferite, si ignora faptul ca singurul sistem care ar asigura profitabilitatea ambelor companii il reprezinta tocmai sistemul de cos”, sustine in replica, administratorul Green Energy, Eduard Ciucu.
Varianta este sustinuta si de reprezentantii Energy Holding. Acestia afirma ca solutia identificata de Turceni a fost cea mai profitabila pentru complexul respectiv. “Corpul de control ar trebui sa se uite mai bine. Nu cumva furnizorii privati i-au facut un bine Turceniului atunci cand au platit energia in avans ?”, se intreaba acestia.