Klaus Iohannis, prin Administraţia Prezidenţială, a anunțat, luni, anularea de către partea iordaniană a vizitei regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei în România, programată pentru luni. Anularea vizitei vine în urma declarațiilor făcute duminică de premierul Viorica Dăncilă privind intenţia Guvernului României de a muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, în cursul zilei de luni, Regele Iordaniei l-a sunat pe preşedintele Klaus Iohannis, la scurt timp după ce şi-a anulat vizita în România, potrivit România TV, care citează surse din Administraţia Prezidenţială.

Ce au discutat cei doi

Potricit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis regelui că raportul privind oportunitatea mutării Ambasadei României de laTel Aviv la Ierusalim nu este gata încă şi că nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, urma să îl primească în această după-amiază pe Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea al Regatului Hașemit al Iordaniei, la Palatul Cotroceni, cu prilejul vizitei oficiale programate să aibă loc în România. Vizita a fost anulată astăzi de către partea iordaniană”, se preciza într-un comunicat al Administrației Prezidențiale remis luni dimineaţa.

Planurile dinaintea anulării vizitei regale

Vizita Regelui Iordaniei urma să înceapă chiar astăzi, iar înaltul oficial iordanian trebuia să aibă întâlniri cu Iohannis și cu liderii Parlamentului, conform autorităţilor iordaniene citate de presa arabă.

Cu toate acestea, luni, pe contul de Twitter al Regelui Abdullah al Regatului Haşemit al Iordaniei, a apărut un anunţ că Regele Abdullah al II-lea îşi anulează vizita în România, care trebuia să înceapă luni, „în semn de solidaritate cu Ierusalimul, ca urmare a declaraţiilor de duminică făcute de prim-ministrul Viorica Dăncilă, care şi-a exprimat intenţia de a muta ambasada ţării sale la Ierusalim”.