Acuzaţii de dopaj în China. Este vorba inclusiv despre campioni olimpici

Scandal uriaş de dopaj în China. Iată ce s-a aflat acum despre mai bine de 20 de sportivi chinezi, inclusiv campioni olimpici.

Potrivit unei investigații realizate de televiziunea publică germană ARD și New York Times, în anul 2021, 23 de sportivi chinezi, inclusiv câțiva care au câștigat medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, au fost testați pozitiv pentru substanțe interzise, dar nu au primit nicio sancțiune.

Reamintim că este vorba despre Jocurile Olimpice de la Tokyo, ediţia 2020, care a fost amânată şi a avut loc abia în 2021, din cauza pandemiei.

Jurnaliștii din redacția specializată în probleme de dopaj a ARD, care a dezvăluit anterior scandalul dopajului din Rusia la sfârșitul anului 2014, împreună cu ziariștii de la New York Times, au indicat că Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) și Federația Internațională de Natație (World Aquatics) au acceptat explicațiile autorităților chineze privind contaminarea.

Nu se ştie deocamdată când anume va fi difuzat documentarul ARD. Mai mult, Agenția chineză antidoping (CHINADA) nu a putut fi contactată pentru a comenta.

În cadrul unei competiții desfășurate la Shijiazhuang, China, la începutul anului 2021, douăzeci și trei dintre cei mai buni înotători chinezi au fost depistați pozitiv pentru trimetazidină.

Substanța este interzisă încă din 2014, deoarece se crede că îmbunătățește circulația sângelui, conform documentarului ARD.

Aceeași substanță a fost detectată în probele de sânge recoltate la sfârșitul anului 2021 de patinatoarea rusă Kamila Valieva. Aceasta a primit mai târziu o sancțiune care a suspendat-o pentru o perioadă de 4 ani din competiții.

De ce AMA/WADA nu a contestat explicația contaminării, oferită de oficialii chinezi?

inot
Acuzaţii la adresa înotătorilor chinezi / SURSA FOTO: Dreamstime

13 sportivi chinezi din cei 23 depistaţi pozitiv au luat parte la Jocurile Olimpice câteva săptămâni mai târziu, printre aceștia fiind și Zhang Yufei, medaliat cu aur de trei ori la Tokyo (la 200 m fluture și 4×200 m liber, și cu argint la 100 m fluture).

Wang Shun, campion olimpic la Tokyo în proba de 200 m mixt, este de asemenea unul dintre înotătorii chinezi testați pozitiv la începutul anului 2021. La fel şi Yang Junxuan, medaliată cu argint în ștafeta mixtă 4×100 m împreună cu Wang Shun.

Potrivit explicaţiilor oferite ARD de către AMA/WADA, experţii Agenţiei Mondiale Antidoping nu au găsit „niciun fundament” pentru a „contesta explicația contaminării”, mai ales din cauza concentrațiilor scăzute. Ei au analizat atent toate datele prezentate de oficialii din China.