‘Am cumpărat carne de vită din Europa şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba de carne de cal, ne vom îndrepta împotriva furnizorului român’, a declarat pentru AFP, prin telefon, Barthélémy Aguerre, preşedinte al Spanghero, după ce descoperirea cărnii de cal în lasagna despre care se credea că este cu carne de vită a provocat un scandal imens în Marea Britanie. Preşdintele Spanghero nu a precizat numele furnizorului român, susţinând că nu îl are la îndemână.

Totodată, grupul agroalimentar suedez Findus s-a declarat sâmbătă înşelat şi a anunţat că, de luni, va depune plângere prealabilă împotriva unui autor necunoscut. ‘Am fost înşelaţi’, a declarat directorul general al filialei franceze a Findus, Matthieu Lambeaux, într-un comunicat, adăugând că grupul va depune ‘luni o plângere prealabilă împotriva unui autor necunoscut’.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna considerată a fi de vită a inflamat Marea Britanie – unde calul este venerat, iar consumul cărnii sale este tabu – şi a determinat vineri retragerea produselor incriminate în Franţa, ţara de origine a cărnii, şi în Suedia.
Ce spun românii
Autoritatea veterinară nu a fost sesizată oficial în legătură cu situaţia apărută în Marea Britanie privind substituirea cărnii de vită cu carne de cal, a declarat  Constantin Savu, director în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
”România face comerţ intracomunitar cu carne de cal, dar totul pleacă din ţară corect şi oficial sub această denumire. Avem 25 de unităţi de abatoare care sunt autorizate să taie şi cai, dar totul pleacă sub această denumire: de carne de cal. Dacă pe parcurs, oricine altcineva din ţările unde facem comerţ intracomunitar, substituie specia nu este problema noastră”, a subliniat Savu.

Reprezentantul ANSVSA a precizat că poate garanta că problema iscată în Marea Britanie nu provine din România, deşi nu are deocamdată o informaţie oficială acest sens.

”Eu garantez acum, fără să am informatii oficiale şi fără alte date, că aici, în abatoare, sunt servicii veterinare permanente şi medici veterinari oficiali care trebuie să asiste şi să elaboreze nişte acte sanitar-veterinare. Deci totul pleacă din România sub această denumire, de carne de cal. Noi, deocamdată, nu am primit nicio sesizare din partea lor pentru că, dacă primeam, aveam numărul de autorizaţie al abatorului şi am fi ştiut despre ce este vorba. Binenţeles că o să facem o anchetă şi nişte controale suplimentare, când o să primim informaţiile, dar repet, problema nu este de aici”, aţi spus Constantin Savu.

Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat joi că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel.

Instituţia britanică a cerut vineri să fie testate toate produsele care conţin carne de vită după ce a fost descoperită carne de cal în lasagna, marca Findus, şi a evocat o posibilă anchetă penală în acest caz care a provocat nemulţumire în Marea Britanie.

Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a anunţat vineri că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român. Compania credea iniţial că era vorba de carne de origine franceză.
Furnizorul francez de carne pentru lasagna, care susţine că a cumpărat respectiva carne din România, trebuie să fi ştiut că este vorba de carne de cal şi nu de vită, a declarat sâmbătă, pentru AFP, Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta.

‘Sunt convins că importatorul ştia că nu este carne de vită, deoarece carnea de cal are un gust, o culoare şi o textură specifice’, a declarat Minea.

Potrivit declaraţiilor sale, în România există trei abatoare care se ocupă cu sacrificarea cailor şi le exportă carnea către ţări din Uniunea Europeană, îndeosebi către Franţa şi Italia.

‘Este o operaţiune legală care se face în conformitate cu normele în vigoare’, a subliniat Minea, care a precizat că importatorii fac în general analize ca să verifice calitatea cărnii.

‘Dar, pentru a stabili tipul cărnii, trebuie făcută o analiză specifică şi aceasta se face doar dacă există o anumită suspiciune’, a explicat Minea.
Citește și După Burger King, alți retaileri au probleme cu proveniența cărnii din produsele pe care le vând Scandalul Burger King. Se vor face teste pentru a se verifica existența cărnii de cal în compoziția burgerului Sursa: Agerpres