Anunțul a fost făcut de Casa Albă, citată miercuri de AFP.

„Preşedintele Trump semnează un ordin executiv care îi dă competenţa de a asigura o aprovizionare neîntreruptă cu (carne de) vită, porc şi pasăre pentru americani”, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

De asemenea, liderul SUA a invocat “Defense Production Act” pentru a clasa acest sector ca fiind crucial în grava criză economică pe care o traversează SUA.

Totodată, se pare că Guvernul federal se va angaja la rândul său să furnizeze echipamente de protecţie pentru angajaţii din sector.

Îngrijorări privind aprovizionarea

Închiderea de abatoare se multiplică în SUA din cauza contaminării salariaţilor, alimentând îngrijorări cu privire la lanţul de aprovizionare.

Gigantul american al cărnii Tyson Foods a anunţat joi închiderea temporară a unui alt abator din cauza COVID-19, iar concurentul său JBS USA a anunţat cu câteva zile înainte închiderea unui abator în care se sacrificau zilnic 20.000 de porci în Minnesota şi apoi a unui alt abator de bovine în Colorado.

După ce decizia lui Trump, sindicatul care îi reprezintă pe angajaţii din sectorul agro-alimentar american UFCW a cerut marţi ca ordinul prezidenţial să fie însoţit de măsuri pentru sporirea numărului de testări pentru COVID-19 şi pentru distanţarea socială în fabrici.

„Realitatea este că aceşti lucrători îşi pun viaţa în pericol în fiecare zi pentru a asigura hrană ţării noastre în timpul acestei epidemii ucigaşe”, a subliniat preşedintele sindicatului, Marc Perrone.

Potrivit acestuia din urmă, cel puţin 20 de angajaţi din acest sector economic au murit de coronavirus şi alţi peste 5.000 au fost spitalizaţi sau au prezentat simptome.