Vineri, Dominic Fritz, a informat că un grup de membri ai partidului politic AUR, plus simpatizanți, conduși de George Simion, au pătruns ilegal în sediul primăriei, prin forţă fizică. Oamenii au ajuns la Timişoara cu autocarul, împreună cu organizaţia Noua Dreaptă din Mehedinţi.

În urma incidentului respectiv, primarul timișorean a criticat dur Jandarmeria şi Poliţia Locală. Acesta a spus că forțele de ordin „au asistat impotente la acest act violent”. De asemenea, Dominic Fritz a informat că a declanşat deja o anchetă la Poliţia Locală ca să afle de ce forţele de ordin nu au împiedicat acțiunile ilegale de pe 14 ianuarie.

Răspunsul Jandarmeriei şi Poliţiei din Timișoara

După aceste acuzații dure, Jandarmeria Română a explicat că oamenii au intrat în sediu primăriei cu pretextul că doresc să se înscrie în audienţă.

„Astăzi, în jurul orei 14.30, aproximativ 20 de mebrii ai unui partid politic au pătruns în clădirea Primăriei Timişoara, pe o uşă din spatele cladirii destinată accesului publicului, pretinzând că doresc să se înscrie în audienţă. Accesul le-a fost permis de Poliția Locală, dar imediat au tulburat liniştea, prin scandări şi zgomote puternice. Poliţiştii locali care asigurau respectarea regulilor de acces în instituţie i-au scos din clădire şi au sesizat elementele de dispozitiv ale Jandarmeriei, aflate în imediata apropiere, într-o misiune de asigurare a ordinii publice”, au transmis forțele de ordin.

De asemenea, autoritățile române au spus că toate persoanele au fost identificate şi urmează să fie sancţionate pentru tulburarea liniştii publice și neutilizarea măștii de protecție.

Incidentul respectiv a fost adus la cunoștiința publicului de Dominic Fritz prin intermediul rețelelor de socializare.

George Simion, asalt asupra instituţiilor statului prin tupeu şi intimidare

Primarul Timișoarei a informat că partidele politice aflate la guvernare, respectiv PNL şi PSD, „au datoria să condamne politic ceea ce s-a întâmplat în Timişoara.”

„Asaltul bandelor lui George Simion asupra instituţiilor democratice ale statului, prin tupeu şi intimidare, nu are legătură cu libertatea de exprimare şi ne oferă o pre-vizionare a ceea ce se poate întâmpla cu România, dacă rămânem impasibili la acest fenomen.

Accept dreptul oricui de a protesta atât timp cât acest lucru se desfăşoară paşnic, fără a pătrunde, prin violenţă, în Primăria Timişoara, în oricare altă primărie din ţară, în instituţiile statului. Cer instituţiilor abilitate să îi identifice pe cei care au încălcat legea şi să îi sancţioneze pentru a preveni repetarea acestui act, în altă parte.

Un lucru să fie clar: pe mine nu mă intimidează aceste violenţe anti-democratice. Doar îmi întăresc convingerea că trebuie să luptăm, mai mult decât oricând, pentru valorile noastre. Timişoara este şi va rămâne un oraş al respectului şi bunului simţ, multicultural şi deschis, unde xenofobia şi violenţa anarhică nu au ce căuta”, a scris acesta pe facebook.