Ziua de Vest prezintă ultimele mișcări făcute de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, chiar la finalul anului trecut. Potrivit sursei citate. În ultima zi din 2021, edilul a mai făcut un cadou de aproape 8.000 de euro unei firme obscure. Este vorba despre firma Luminspino SRL.

De menționat este faptul că nu este prima oară când numele acestei firme apare în discuție. În luna iulie a anului trecut, aceași firmă a ajuns să primească, fără licitație, din partea Primăriei Timișoara, 20.000 de euro pentru „consultanță pentru facilitarea elaborării strategiei de smart city”.

Istoria s-a repertat și la data de 31 decembrie, când PMT a semnat cu Luminspino SRL un contract, de aproape 40.000 de lei, cu TVA, de „achiziție a serviciilor de consultanță tematică pentru elaborarea planului de investiții din cadrul proiectului Bilbao AS – Fabrik Transfer Network – AS TRANSFER, finanțat în cadrul proiectului URBACT III – Mecanism de transfer Acțiuni Inovative Urbane”, scrie Ziua de Vest.

Sursa citată precizează că proiectul AS Transfer este finanțat prin URBACT III – Mecanism de transfer Acțiuni Inovative Urbane. Lider de proiect este Bilbao Ekintza – societatea de dezvoltare economică a orașului Bilbao, cu parteneri Agenția de Dezvoltare Regională a orașului Bielsko Biala (Polonia), Municipiul Timișoara și Municipiul Tartu (Estonia).

Referitor la durata proiectului, acesta ar urma să se întindă pe o perioadă de 18 luni, adică în perioada 9 martie 2021 – 9 septembrie 2022, și are o valoare totală de 502.825 euro. Totodată, contribuția Primăriei Timișoara este de 100.115 euro.

În ceea ce privește firma pe care Dominic Fritz a surprins-o cu un ”cadou” la final de an, Luminspino SRL a fost înființată în 2014 și este administrată de Raluca Cibu-Buzac, fost director al Direcției Politici Regionale și Internaționale din cadrul ADR Vest.

De ce nu are bani Primăria Timișoara

Datele de la Registrul Comerțului consultate de sursa citată arată că firma respectivă are ca obiect de activitate: „cercetare – dezvoltare în alte științe naturale și inginerie.” De la înființare încoace, bilanțul firmei a fost 0 pe linie, atât la număr de angajați, cât și la cifră de afaceri.

Amintim faptul că o reacție în acest sens a avut-o și fostul edilul al Timișoarei, Nicolae Robu care nu înțelegea cum de Primăria nu mai are niciun ban, dar anumite firme ajung să primească pachete de zeci de mii de euro pentru simpla consultanță.

“Administrația Fritz n-are bani pentru “nimic”. De ce? Pt că bugetul local este supus unui jaf fără precedent. Tot felul de firme / firmulețe / ong-uri primesc pachete de 20.000-30.000 euro chipurile pt consultanță și elaborarea de pretinse studii, în realitate ca recompense pt susținerea în campanie.

Ultima ispravă: acordarea a peste 20.000 euro prin atribuire directă către o firmă care în cei 7 ani de existență n-a avut nicio clipă niciun angajat și nu are nici în prezent! O asemenea firmă va asigura consultanța “pentru facilitarea elaborării strategiei de smart city și transformare digitală a Municipiului Timișoara”. Ea se cheamă Luminspino SRL”, preciza, în vara anului trecut, fostul primar Nicolae Robu.