Donald Trump, președintele Americii, a dat ordin joi serviciilor de informaţii din SUA ”să coopereze pe deplin” cu ancheta ministrului justiţiei William Barr privind ”spionarea” campaniei sale electorale pentru scrutinul prezidenţial din 2016.

Astfel, Trump a ordonat comunităţii de informaţii să colaboreze cu ministrul Barr în examinarea evenimentelor care au determinat FBI să deschidă o anchetă privind legăturile dintre echipa sa de campanie şi Rusia.

Preşedintele a cerut o ”cooperare rapidă şi deplină” în ancheta condusă de Bill Barr asupra ”activităţii de supraveghere a alegerilor prezidenţiale din 2016”, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Sarah Sanders, într-un comunicat. Bill Barr ”are puterea absolută” de a declasifica orice informaţie pertinentă, a subliniat ea, potrivit Agerpres.

Această iniţiativă intervine în timp ce administraţia Trump a refuzat să coopereze cu anchetele parlamentare lansate de democraţi în Congres.

Ministrul justiţiei Bill Barr încearcă să stabilească dacă supravegherea de către poliţia federală americană (FBI) a campaniei lui Donald Trump a fost justificată.

FBI a deschis în iulie 2016 o anchetă asupra ingerinţelor Moscovei în campania prezidenţială, care apoi a cercetat presupusele contacte între anturajul candidatului republican şi Moscova.

În mai 2017, procurorul special Robert Mueller a fost desemnat pentru a investiga cu privire la suspiciunile de complicitate vizându-l pe preşedinte, care nu a încetat să denunţe o ”vânătoare de vrăjitoare” ilegală.

Pentru Donald Trump, supravegherea campaniei sale se aseamănă cu ”spionajul”, el calificând ancheta rusă drept ”trădare”.

Campania prezidenţială a lui Donald Trump a fost ”spionată”, a declarat Bill Barr în cursul audierii în Senat în aprilie. ”Cred că a fost spionaj. Întrebarea este de a şti dacă a fost justificat. Nu spun că nu a fost, dar trebuie să verific”, a adăugat el.

În raportul său publicat la sfârşitul lunii aprilie, după aproape doi ani de investigaţii, procurorul special Robert Mueller a indicat că a avut loc o ingerinţă a Rusiei la prezidenţialele din SUA din 2016, dar a ajuns la concluzia că echipa de campanie a lui Donald Trump nu a cooperat cu Moscova.

Totuşi, fostul şef al FBI s-a ferit să-l exonereze în totalitate pe preşedintele american, suspectat de obstrucţionarea justiţiei, subliniind că intră în competenţa Congresului să ancheteze acest aspect.

Miliardarul republican nutreşte suspiciuni că administraţia democratică a lui Barack Obama a ordonat FBI să investigheze campania din 2016 pentru a încerca să-i submineze candidatura la prezidenţiale şi doreşte să-i facă să plătească pe cei pe care îi crede responsabili de aceasta.

Donald Trump este îndeosebi interesat de mandatele emise de o instanţă secretă care autorizează supravegherea puterilor străine şi a agenţilor acestora. Susţinătorii preşedintelui consideră că urmărind traseul mandatelor vor fi identificaţi cei responsabili de ancheta asupra Rusiei, care preocupă în continuare Washingtonul.