PNL: Nelu Tătaru merită felicitări de la cei din Opoziție

Deputatul PNL Antoneta Ioniţă a transmis, marţi, în plenul Camerei, reprezentanţilor PSD, iniţiatori ai moţiunii simple împotriva ministrului Sănătăţii, că au transformat pandemia de COVID-19 în motiv de campanie electorală, susţinând că Nelu Tătaru merită să primească felicitări şi respect pentru modul în care a înţeles să conducă sistemul sanitar.

„M-am aşteptat ca în faţa pandemiei de coronavirus să înţelegeţi că este nevoie de solidaritate, să înţelegeţi că întreaga clasă politică ar trebui să fie unită în eforturile de combatere a propagării comunitare a bolii. Constat însă că PSD este interesat doar de câştiguri electorale şi de declaraţii populiste. Cum altfel se poate explica depunerea unei moţiuni simple lipsite de fundament împotriva unuia dintre cei mai buni miniştri ai Sănătăţii pe care i-a avut România? Este tristă încercarea de a arunca în ridicol eforturile unui om şi ale unei echipe care au demonstrat în toată această perioadă fermitate şi înţelepciune, care au luat decizii rapide şi corecte, care au permis ţinerea epidemiei în nişte limite rezonabile sub media europeană”, a afirmat Ioniţă, la dezbaterea moţiunii simple împotriva lui Nelu Tătaru.

Ea a spus că Nelu Tătaru merită să primească inclusiv de la cei din opoziţie felicitări şi respect pentru modul în care a înţeles să conducă sistemul sanitar, nicidecum o moţiune.

„Nu contează tot ce s-a obţinut bun, nu contează vieţile salvate şi nu contează nici cei care s-au sacrificat pentru a salva vieţile altor oameni, mă tem că, prin modul în care acţionaţi, v-aţi bucura de un eşec al nostru, ca ţară, de un număr mare de cazuri de infecţie cu noul coronavirus pentru a putea găsi vinovaţi în lupta politică. Nimic, niciun interes personal sau de grup, nu justifică această decizie cinică pe care aţi luat-o de a transforma pandemia într-un motiv de campanie electorală pe care vă căţăraţi fără niciun scrupul”, s-a adresat deputatul liberal reprezentanţilor social-democraţi.

PSD acuză Guvernul Orban că nu consideră Sănătatea o prioritate

Deputatul PSD Florin Buicu a declarat marţi că în guvernarea Orban – PNL Sănătatea nu reprezintă o prioritate.

„Mesajul pe care Parlamentul îl va da este, de fapt, mesajul pe care îl dau românii, este mesajul şi semnalele de alarmă pe care le trag asociaţiile de pacienţi, mesajul pe care Parlamentul îl va da este mesajul acestei moţiuni: în guvernarea Orban – PNL sănătatea nu este prioritate, aşa cum spune şi domnul Cîţu, în guvernarea Orban – PNL sănătatea românilor a ajuns firmă de pompe funebre, dacă tot spitalele pot fi conduse de oameni care conduc firme de pompe funebre”, a spus Buicu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile pe moţiunea simplă pe Sănătate.

El a adăugat că votul Parlamentului pe moţiunea simplă este împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, nu împotriva doctorului Nelu Tătaru.

„PSD nu votează împotriva doctorilor şi nu votează împotriva personalului medical, aşa cum încearcă PNL în ultima perioadă să inducă acest mesaj subliminal. Au încercat să spună că pentru toate relele din ultima perioadă PSD este de vină. Au încercat să spună că doctorul Arafat, doctorul Cercel, doctorul Rafila, doctorul Imbri, doctorul Pistol sunt de vină. Au încercat să spună că doctorii sunt de vină şi acest lucru trebuie să înceteze. Decizia privind instaurarea stării de urgenţă, a stării de alertă, decizia privind relaxările sunt decizii politice. Nu doctorii au propus relaxarea păcănelelor, decizia a aparţinut premierului Orban. În paralel, relaxarea şi accesul în biserici cu respectarea distanţării sociale sau în spitale pentru tratamentul bolilor cronice nu le-aţi relaxat sau le-aţi relaxat doar când opinia publică, românii, PSD, v-au cerut-o”, a menţionat acesta.

UDMR: Asistăm la o moțiune simplă de tot! Nu o vom vota

UDMR nu va vota moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, deputatul Levente Vass.

„Asistăm la o moţiune simplă de tot, care se limitează la enumerarea succintă a problemelor, neajunsurilor constatate în cursul stării de urgenţă, a stării de alertă şi, din păcate, omite să intre mai în profunzime privind perioada care a precedat această stare de urgenţă. Trebuie să fim consecvenţi şi să recunoaştem împreună că pandemia nu a făcut altceva decât ne-a arătat lipsurile din sistemul sanitar românesc de dinaintea acestei perioade, subfinanţarea semnificativă raportat la Produsul Intern Brut şi raportat mai ales la media finanţărilor din Uniunea Europeană. De asemenea, a adus la iveală incapacitatea unor instituţii de sănătate publică de a se ridica la nivelul aşteptărilor, dar şi importanţa cunoştinţelor medicale în conducerea unui spital, a unei Direcţii de sănătate publică”, a afirmat deputatul UDMR, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Tătaru.

El a susţinut că discuţiile trebuie purtate de acum încolo despre reformarea sistemului medical de dinaintea pandemiei.

„Ar trebui să discutăm despre restartare. Nu se poate să ai numai două rânduri în legislaţia despre telemedicină. Ar fi timpul să ne gândim împreună cum modificăm acest aspect”, a menţionat deputatul.

Acesta a mai precizat că UDMR nu o să voteze moţiunea.

USR către Nelu Tătaru: Ați luat măsuri bune și adus o umbră de siguranță

Deputatul USR Emanuel Ungureanu i-a transmis marţi ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, că, ”după catastrofalul mandat” al lui Victor Costache, a adus ”o umbră de siguranţă”.

„Domnule ministru, am înţeles nevoia de a centraliza comanda, aţi luat iniţial măsuri bune. După catastrofalul mandat al domnului Costache aţi adus o umbră de siguranţă, aţi mers în teritoriu, aţi făcut ceea ce ar fi trebuit să facă doctorul Costache şi nu a făcut-o. Aţi început să aduceţi echipamente de protecţie în spitale. S-au blocat 60 de milioane de euro în mandatul lui Costache în cele mai grele luni, februarie şi martie, asta a însemnat morţi, asta a însemnat medici care stau în spitale, din cauza unui Guvern care era preocupat de altceva decât de sănătatea românilor.

Nu este responsabiliatea dumneavoastră pentru ce s-a întâmplat în mandatul acela, însă, ulterior, nu e normal că aţi acceptat presiunile de la partid să numiţi şefi de pompe funebre sau să puneţi de la Piatra Neamţ acel individ fără şcoală. Aceste lucruri vă sunt imputabile. (…) Pentru alte numiri cu caracter politic veţi răspunde dumneavoastră. (…) Veţi rămâne în istorie ca acel medic care s-a expus în contextul pandemiei pentru a da un sentiment de siguranţă doctorilor”, a spus Ungureanu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple pe Sănătate.

Ce spune Ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, la Parlament, la dezbaterea moţiunii simple „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre”, că „nu ar fi drept” faţă de populaţie şi de corpul medical să plece în aceste moment şi a spus că ar fi dorit ca cineva să îi ceară demisia în perioada martie-aprilie, când „se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare”.

„La punctul trei se vorbeşte de demisie de onoare. Mă bucură să găsiţi la mine onoare. Cât despre demisie, aş fi vrut să mi-o ceară cineva în martie-aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare şi în această ţară. Am o onoare, voi avea în continuare. Nu ar fi drept faţă de populaţia acestei ţări şi faţă de corpul medical să plec în aceste momente”, a spus ministrul Sănătăţii.

El a afirmat că acuzele din moţiunea simplă sunt „dureroase”, în contextul în care de 30 de ani este în „slujba pacientului”.

„Personal, acest acuze sunt dureroase, în contextul în care de la vârsta de 14 ani, începând cu liceul sanitar, mai mult de 30 de ani mi-am desfăşurat-o în slujba pacientului. Am fost acuzat de numiri. Numirile s-au făcut conform legii. Nu poţi să ştii acea persoană în folclorul local ce are în spatele lui. (…) Nu mi-am pus rude în Consiliul de administraţie la UNIFARM sau Antibiotice şi ştiţi foarte bine acest lucru şi am explicat în toate cazurile când a fost nevoie”, a mai arătat Tătaru.

Ministrul a spus că nu a interzis şi nu va interzice nicio testare care se face după un protocol, după o procedură, într-un cadru organizat, securizat medical.

„Nu am interzis şi nu voi interzice nicio testare care se face după un protocol, după o procedură, într-un cadru organizat, securizat medical, nu există autorizaţie din partea DSP pentru testarea în câmp”, a mai arătat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a spus că politicul „a intrat prea repede în joc”, iar „medicalul încă nu şi-a revenit”. „Un sistem sanitar de 30 de ani dezgolit în această perioadă nu are nevoie încă o dată să fie tăvălit”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

„Nu am crezut şi nu cred că în continuare poate exista atâta indolenţă, atâta mişcare neprofesionistă să spun, în condiţiile în care ne-am trezit în urmă cu trei-patru săptămâni şi prezentăm o altă realitate. Mai mult decât atât, un corp medical care este controlat în aceste moment de Curtea de Conturi ca ore suplimentare, la gărzi, un Avocat al Poporului care spune că suntem centre de detenţie, iar personalul medical torţionar. (…) Nu este mult de când erau eroi în halate albe, acum sunt eroii care au furat ore suplimentare. Din aceşti eroi avem 3.168 de confirmaţi pozitiv cu COVID şi 11 decese”, a mai susţinut ministrul.

Sursă foto: INQUAM/George Călin